Какво се случва в мозъка след чаша кафе

Ако сме фенове на кафето, със сигурност познаваме усещането след първите няколко глътки, които веднага ни превръщат в друг човек. Освен чисто удоволствие, консумацията на кофеиновата напитка е и начин да се разсъним, да избистрим съзнанието и да се фокусираме.

И този ефект далеч не е плод на нашето внушение, а е доказан. Ново изследване на учени от University of Minho School of Medicine в Португалия ни дава нови факти за връзката между кафето и мозъка чрез използване на методи, които не са прилагани досега с тази цел.

С помощта на ядрено-магнитен резонанс се проследява мозъчния кръвоток и активирането на невроните сред група пиещи кафе и се прави сравнение с други, които не пият кафе, в три състояния: след изпиване на чаша кафе, в почивка и при изпълнение на зададена задача.

По този начин по-детайлно от всякога се доказва ефектът от редовното пиене на кафе върху невронната мрежа в мозъка. И се потвърждава, че кофеиновата напитка наистина ни събужда, защото се осъществяват по-ефективни връзки по отношение на двигателния контрол и вниманието.

Изследователите откриват и динамична активност в няколко области на мозъка, което показва, че кафето може да увеличи способността за учене и фокусиране, както и за обработване и съхраняване на спомени, предава Eat This, Not That.

При някои участници в експеримента обаче се наблюдава и един друг ефект непосредствено след изпиване на чаша кафе - повишаване на нивата на стрес.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Ангел Мурено
    1 0
    07:57, 1 май 2021
    Не знам на мозъка , но скъпото кафе плюс хубава машина си се отразява силно на джоба...
Последни новини