Гърция е внесла в ЕК своя план за възстановяване и устойчивост

Гърция е внесла в Европейската комисия своя национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис на среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу, предаде АНА-МПА.

Мицотакис подчерта, че доколкото му е известно Гърция е втората от европейските страни, която внася такъв план. Планът, наречен "Гърция 2.0", съдържа 4100 страници и е в състояние да преструктурира изцяло модела на производството, да насочи значителни ресурси за цифров преход и за усилията за преминаване към икономика с нулеви емисии от въглероден диоксид, каза гръцкият премиер. Освен това, според него, планът съдържа съществени дейности в областта на социалната кохезия, квалификацията и подкрепата за младежта. Мицотакис определи плана като уникална възможност, която не трябва да бъде пропусната.

Както беше обявено от гръцкото правителство в края на март, националният план за възстановяване и устойчивост съдържа 170 проекта, инвестиции и реформи. Общите инвестиционни ресурси в рамките на плана се очаква да достигнат до 57 млрд. евро, от които бюджетът на фонда за възстановяване ще бъде почти 31 млрд. евро.

Тогава Мицотакис каза, че планът ще промени модела на гръцката икономика, като ще я направи отворена и конкурентна, с цифровизирана и ефективна държавна администрация, с мащабни проекти със социален ефект, а данъчното облагане ще благоприятства развитието.

Амбицията е през следващите 6 години да бъдат разкрити 200 хиляди нови работни места, а брутният вътрешен продукт да се увеличи със 7 процента.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази задоволство от внасянето на плана и от акцентите в него. "Получихме гръцкия план за възстановяване и устойчивост. Радвам се, (че поставя) акцент върху ключови области като зеления и цифровия преход, заетостта, компетентностите, частните инвестиции и реформите. След оценката (му) Гърция ще може да получи до 30,5 млрд. евро чрез NextGenerationEU", каза Фон дер Лайен

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини