Велика събота е, очакваме Христовото Възкресение

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването, погребението и очакваното възкресение на Иисус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!". От свещеника се взема частица от Благодатния огън, за да се отнесе в дома.

Ограничен е съставът на делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим в България. Причината е пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти всички влизащи да да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването.

В делегацията са врачанският епископ Григорий, директорът на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

През 2020 година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от огъня, донесен през 2019 година. Тази година делегацията ще остане на летището, а огънят ще бъде донесен специално от Божи гроб. След кацането на летище София, което се очаква около 19 часа, огънят ще бъде разнесен до всички църкви в страната.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини