“Порталът”: Лади, москвичи и газки затварят площада пред парламента

Неделя рано сутринта се оказва най-подходящото време за затварянето на площада пред Народното събрание. Изсипват се лади, москвичи, добре запазени западни коли, газки, водоноска и дори ЗИЛ, събрани от различни колекционери из страната. Атмосферата става толкова автентична, че случайно преминаващи пешеходци се съобразяват с указанията на окичен с петолъчки милиционер-регулировчик. Послушно пресичат по невидимата зебра от миналото и внимателно четат афиши, като че ей сега ще хукнат да си купят билети. 

Днес, точно в 21:00 ч. новият сериал на БНТ ще ни пренесе в 1979 г. Още по време на снимките на шестте серии на „Порталът“, случайни минувачи правят скок във времето, благодарение на убедителната среда, създадена от екипа на „Мирамар филм“.  

Най-голямото предизвикателство пред художника на сериала Георги Димитров е пресъздаването на екстериорите на София от края на 70-те години. Символите, знаците и характерните образи на социалистическата столица днес са изтрити от лицето на града. За снимките на изникват надписи „бакалия“, „скара бира“, живописни будки за вестници, веят се червени знамена, чавдарчета поднасят цветя пред паметници… градът изведнъж се преобразява. Малка будка за пици е превърната в някогашна кебапчийница. Въпреки ажиотажа, който цари на снимачната площадка и подсказва, че се случва нещо необичайно, редовните клиенти с ентусиазъм се опитват да си купят ухаещи кебапчета и бира от зелени бутилки.  

В една от снимачните нощи, възрастна дама недоволства от постоянното жужене на кинаджиите току под прозореца й в центъра на града. След като се заглежда и прониква в атмосферата на заснеманата сцена, която включва арест и гонитба с коли с надпис „милиция“, буржоазната дама постепенно се интегрира, излиза по пеньоар и сабо от апартамента си, черпи се с чай и бисквити от кетеринга. Накрая си признава, че вместо на 112 е била готова да звънне на милицията на телефон 155. Усетила се е чак когато взела телефона и вместо шайба, той е имал… копчета. 

Истински лекар, отзовал се на повикване, е пленен от художниците по костюми, които решават, че е част от масовката. Престилката му е обявена за „неавтентична“, молят го да си свали и дънките, защото – бива ли така – бърза помощ с дънки в 1979! Отнема известно време да се изясни недоразумението. 

Изключителният актьор Михаил Мутафов, който може да изиграе едновременно разбойник и светец, в сериала “Порталът” е натоварен с нелеката роля на свещеник в софийска черква по време на социализма. Средата на октомври, по обяд, пред храма Св. Николай Софийски, Мутафов е облечен в расо, патрахил, жилетка, които е поразтворил малко заради слънчицето, отдолу ясно блещи ставрофорният му сребърен кръст. Седнал е на стол пред стълбите на храма, аристократично пуши поредната цигара, а кафето дими в другата ръка. Въпреки това дрехите и излъчването му, осанката и присъствието пред храма са достатъчни за млада дама, готова да целуне ръка. Не разпознала актьора тя го моли за благословия. Той й отговаря с нелепо лаконичното: “Ми, добре“... 

Освен екстериорна София, в сериала ще видите и автентично пресъздадени домове – на партийци, естрадни звезди, стара буржоазия, обикновени трудови семейства. А „Яйцето“ в Софийския университет, е превърнато в ексклузивен клуб на творческите съюзи.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини