Пикът на метеорния поток Аквариди е на 6 май

Пикът на метеорния поток Аквариди за тази година ще е видим от София утре.

Потокът е активен от 19 април до 28 май, с максимум за 2021 г. на 6 май около 6 часа българско време, четем в "Гид на любителя астроном". За трета поредна година катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" предоставя безплатната книга, достъпна онлайн, с автор Пенчо Маркишки. "Гид на любителя астроном 2021 г." съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България.

"В нощта на 5 срещу 6 май Луната ще изгрее в 4 часа и 18 минути за София с 28% осветен диск и малко ще затруднява наблюденията. Тя ще бъде във Водолей. На 6 май Слънцето ще изгрее в 6 часа и 15 минути за София, така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 4 часа и 50 минути, т.е. до малко след изгрева на Луната. Освен последната, в края на същата нощ над югоизточния хоризонт ще бъдат видими Юпитер и Сатурн - съответно в съзвездията Водолей и Козирог", посочва Маркишки в книгата.

От нея научаваме още, че потокът Аквариди се поражда от метеорни роеве, отделящи се в космическото пространство от Халеевата комета (1P/Halley), която има орбитален период от близо 76 години. Зенитното часово число на потока при неговия максимум е между 40 и 85 - вариращо в различни години, но реално от нашата страна могат да се видят около 15 - 30 бързи бели метеора за час, поради ниският до хоризонта радиант.

"За 2021 г. се оказва благоприятен фактът, че момента на максимума е много близо до краткия интервал време преди зазоряване, когато потокът ще може да се наблюдава", пише Маркишки.

Астрофизикът Пенчо Маркишки тази година е сред лекторите на Софийския фестивал на науката. Единадесетото издание на фестивала ще се проведе в София Тех Парк на 15 и 16 май и на 17 и 18 май дигитално за ученици. Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    Изумен
    0 0
    15:26, 5 май 2021
    Как така ! Само софиянци ли пак ще намажат ? Дайте да ходим всички в София утре че да го видим тоя пик.
Последни новини