Гергьовден е - Ден на храбростта и Българската армия

Днес е Гергьовден. На 6 май почитаме Свети Георги Победоносец. Денят е официален празник в Република България,  Ден на храбростта и Българската армия. 

В София тържествената церемония започва в 9.30 часа с тържествен водосвет на бойните знамена. Участие в нея ще вземе президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

В 10.15 часа в небето над София ще започнат демонстрациите с авиационна техника. Такива ще има и над авиобаза "Граф Игнатиево".

Умения на военнослужещи и представяне на бойна техника ще има днес и в Казанлък, Варна и в учебния център в Црънча.

Тази година церемониалът за 6 май ще е пред Паметника на незнайния войн в столицата. На практика ще бъдат съчетани двете церемонии - водосветът на бойните знамена и войската и тържественото преминаване на строя.

Мелнишкият епископ Герасим ще прочете молитва за успех на народа и ще благослови знамената и представителните роти.

Самарското знаме и другите знамена - светини ще бъдат осветени. Пред официалните лица ще преминат в тържествен марш 7 представителни блока - на Националната гвардейска част, както и блокове на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции.

Над храм-паметника „Александър Невски“ ще прелетят и самолети, а в 12.00 часа пред администрацията на президента ще има тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В град Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

С литийно шествие и военен ритуал в Ямбол ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Музеят на бойната слава обяви ден на отворените врати.

След отслужването на празничната литургия в православния храм "Св. Георги Победоносец” от църквата ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на светеца.

В шествието ще участват военнослужещи от Ямболския гарнизон, духовия оркестър и граждани. Шествието ще премине по централните ямболски улици.

След тържествен водосвет и молебен пред сградата на общината представителни блокове от военните формирования ще преминат в тържествен марш.

При подходящи метеорологични условия над града ще прелетят два самолета СУ-25 от авиобаза "Безмер", които преди това ще вземат участие в празничния парад в София, съобщава БНР.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бо
    Боже
    3 -2
    16:55, 6 май 2021
    Боже, Боже, и ако това е армия. Може ли да се сравни с това което имахме и унищожиха. По времето на царя, по времето на демокрацията. Сега този шкембелия се пъчи с тези таратайки, които му пробутват и с тези "братя", които ни бомбардираха на времето. Как не могат да се видят отстрани. Просто е смешно и тези смешковци са в нато. Това нато отдавна трябваше да го няма.
  • 2
    Де
    дедо от село
    0 0
    10:24, 7 май 2022
    А че къде га видяхте таз армия!??щото яз не съм я видел макър да съм с 12 диоптъра очила!??
Последни новини