Почина певицата Ваня Костова

На 64-годишна възраст е починала певицата Ваня Костова, съобщи News.big, позовавайки се на "Нова". Причините за смъртта ѝ не се съобщават.

Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Тя прекарва детството си в Родопите. Завършва английската гимназия в Бургас, където родителите ѝ се установяват в края на 60-те.

Като ученичка е изключена два пъти от училище, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг.

Завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов, след което започва успешно професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980. Остранена обаче скоро от групата, Ваня постъпва през 1986 като солистка на ансамбъл "Магистрали, където работи и Стефан Диомов.

В края на 80-те продължава кариерата си като солов изпълнител. В репертоара й са включени песни като "Рождество", "Звезда", Конче мое", "Вишна".

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна. Възражда се и "Фамилия Тоника".

Нейната песен "Звезди в моята нощ" по стихове на Петя Дубарова получава І награда на "Бургас и морето" - 1998.

През 2001 отново се отделя от "Тоника".

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти.

През 2004 печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян. През 2005 прави турне в Австралия и Нова Зеландия.

На 30 юни 2008 Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала "България".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  И
  И
  7 -7
  23:50, 6 май 2021
  Единствения човек, който не е умрял от короната, значи нещата вече са в нормите, усъзнахте лъжата и спрях те да лъжите, да видим утре...
  • И.
   И..
   6 -1
   00:16, 7 май 2021
   Виновни са Гроб и Тик вата.
 • 2
  Ме
  Месут
  13 0
  06:13, 7 май 2021
  Е хайде поне малко уважение към паметта на човек. Щом е всички, знаем коя е,с какво се е занимавала, някои от нас още тананикат песните на,, Тоника,, Значи е оставила нещо след себе си! При колко от нас, които драскаме тук това ще стане?
 • 3
  Ди
  Димитров
  1 0
  09:35, 7 май 2021
  Неповторим глас! Браво на таланта й, браво на борбеността й и смелостта сама да си изкарва хляба! Лека й пръст!
Последни новини