Скандал в Народното събрание заради Росенец и пенсиите

Депутатите от "БСП за България" и "Демократична България" поискаха извънредни точки в днешния дневен ред. От левицата продължиха да настояват да бъде гласувано предложението им да се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат актуализиране на пенсиите към 2018 г.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание, съобщи председателят на парламента Ива Митева. Тя отказа да бъде въведена и поискана извънредна точка от "Демократична България" за създаване на Комисия за разследване на случилото се на Росенец през миналото лято.

Причината да не бъде включено предложението е, че то е било заложено в дневния ред за сряда. Тя не може по правилник на Народното събрание да бъде пренесена.

От ДПС обявиха, че наистина е невъзможно да бъде включена точката, но иначе биха подкрепили създаването на комисия за Росенец.

За тази комисия настояват и от "Изправи се! Мутри вън". Оттам настояват и да бъде удължено времето за получаване на добавка от 50 лева за пенсионерите.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов поздрави председателя на Народното събрание Ива Митева, че спазва дневния ред. Той настоя освен комисия за Росенец да бъде внесено предложение и за разследване на строежа край Алепу като обясни, че там "може да има топла връзка и депутатът Мая Манолова".

"Скоро според вашите измислици ще се окажа прекупвач на къщата в Барселона и на кюлчетата в чекмеджето. Забравихте, че проектант на този проект е съпругът на вашия вицепремиер Екатерина Захариева, както и близък човек на Валери Симеонов. За да се спрат спекулациите, господин Рашидов, ви каня да дойдете на днешното заседание на комисията за проверка, защото сме призовали всички засегнати да бъдат изслушани", обясни Мая Манолова от парламентарната трибуна.

От "Демократична България" настояха предложения за извънредните точки да бъдат направени от председателя на Народното събрание Ива Митева.

"Г-жо Манолова, когато вие не говорите, не съм спокоен. Още по-незаконен е Буджака, лятна резиденция на човек, приближен край вас. Лятна резиденция си направиха и честни каолинови крале. Затова искам да се вкарат и тези неща в дневния ред", обяви Вежди Рашидов.

Манол Манев от ГЕРБ обясни, че всички искания за временни комисии са предизборна кампания на депутата Мая Манолова.

От ГЕРБ обясниха, че също искат да бъде създадена комисия за Росенец, но не и в противоречие на правилника.

След предложенията депутатите влязоха в режим на лични обяснения и процедури по воденето на парламента. В крайна сметка председателят на Народното събрание Ива Митева даде 15 минути почивка и свика председателски съвет за изясняване на ситуацията.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  00
  007
  4 -8
  14:41, 7 май 2021
  В момента,като гледам и слушам,единственните,които... Виж коментара
 • 2
  Ив
  Иванов
  8 0
  14:47, 7 май 2021
  Ако партията на Слави Трифонов продължава в същия дух,наистина ще си спечели агресията и негласуването на изборите.Защото политиците трябва да разберат,че трябва да дават пари на народа,а не само голи приказки.Ако Слави не го разбере-жалко за него.Как може така да се подиграват с пенсионерите.
 • 3
  Ян
  Янкова
  5 -4
  14:50, 7 май 2021
  Не ви ли е срам-от партията на Слави-да не гласувате 50лв.за пенсионерите и преизчисляването на пенсиите?Ами тогава защо да ви избираме,да ни приказвате сладки приказки ли?Даже и за това не ставате.

Случаен виц

Последни новини