Блинкен пред Радио Свободна Европа: САЩ обмислят искането на Украйна за допълнителна военна помощ

Съединените щати обмислят искането на Украйна за "допълнителна военна помощ, която да възпре агресията на Кремъл" след струпването на руски сили близо до общата им граница. Това каза в интервю за Радио Свободна Европа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Украйна.

Киев поиска от Вашингтон системи за противовъздушна отбрана, анти-снайпер технологии, както и евентуално разполагане на ракети “Пейтриът” на украинска територия.

“Освен значителната помощ, която вече сме предоставили, Пентагонът активно обмисля възможността за предоставяне на оборудване, което би било полезно на Украйна в този момент”, каза Блинкен.

От 2014 г., когато Русия анексира Крим, Съединените щати са предоставили на Украйна близо 5 милиарда долара финансова, хуманитарна и военна помощ - включително противотанкови оръжия.

Посещението на Блинкен в Киев се случва само няколко седмици след като Русия разположи повече от 100 хиляди военни на границата с Украйна. Впоследствие част от тях бяха изтеглени, но според държавния секретар на САЩ това е “непосредствена заплаха за Украйна”.

"Русия има капацитет за доста кратко време да предприеме по-нататъшни агресивни действия, така че ние сме много бдителни и искаме да се уверим, че помагаме на Украйна да има средствата да се защити", каза Блинкен.

Блинкен е на първо посещение в Киев като висш служител от администрацията на президента Джо Байдън.

Украйна призова САЩ да заплашат руските банки с изключване от системата SWIFT - мрежата, която осигурява бърза комуникация между финансовите институции.

По-голямата част от международната междубанкова комуникация използва SWIFT. Според анализатори евентуално изключване на руските банки ще бъде сериозно изпитание за руската икономика.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини