24 май свързва музея в Смолян с българско училище в Испания

В самото навечерие на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от 14.00 часа българско време в РИМ "Стою Шишков" – Смолян ще се състои онлайн среща с Българското неделно училище „Свети Седмочисленици“, Тарагона-Реус, Испания.  

В шести по ред виртуален проект за партньорство на Смолянския музей с български училища в чужбина, след тези в Ню Йорк, Базел, Кьолн, Хайделберг и Вашингтон, по инициатива на ръководителката на българското училище Илиана Илиева-Дъбова, музеят ще посрещне през камерите си скъпи гости и ще ги запознае с традициите за честване на Денят на Кирил и Методий, на азбуката, просветата, културата, книжовността, 24 май.

Ще бъдат представени музейните богатства в залите „Традиции и съвременност“ и „Обреден реквизит“, както и цялостна виртуална разходка из музея, специално изработените видео-клипове, презентации и разкази на живо за празника на първоучителите в миналото и в днешни дни, ще бъдат показани икони на светите братя от смолянските храмове, както и посрещането на празника в най-голямото смолянско училище, чийто патрони са Св. св. Кирил и Методий.

Ще бъдат показани още над стогодишни родопски народни носии, ще прозвучат песни и стихотворения за 24 май в изпълнение на първокласниците Величка Стоева и Иван Болгуров.

А в началото и в края на виртуалната среща отново ще звънят музейните 121 родопски чанове и като църковните камбани ще предвещават Големия общоучилищен, общонароден, най-български празник, наричан в Родопите Втори Великден!

С пожелание за успехи в учението, за трупане на знания, свързани с нашите Род и Родина, за просвещение и напредък, Честит 24 май!
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини