Лидерите на страните от Западните Балкани са доволни от инвестиционния план на ЕС за региона

Лидерите на Западните Балкани, които се срещнаха в албанската столица Тирана, изразиха задоволство от големия инвестиционен план, обявен за региона от Европейския съюз, към който се надяват да се присъединят някой ден, съобщи АП.

Албанският премиер Еди Рама характеризира плана като "най-голямата историческа стъпка към Западните Балкани". Той каза, че това ще доведе до фундаментално подобряване на пътната, железопътната и пристанищната инфраструктура, взаимното свързване, енергийния сектор и дигитализацията.

Срещата в Тирана събра заедно лидерите на Албания, Сърбия, Косово, Босна, Северна Македония и Черна гора.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че планът ще мобилизира 9 милиарда евро и потенциално ще увеличи инвестициите до 20 милиарда евро през 2021-2027 г. за региона, който има население от 18 милиона души.

Проектът има за цел да подтикне дългосрочно възстановяване след пандемията от Ковид-19 и по-добре да свърже регионалните икономики една с друга и с ЕС.

Вархей предупреди, че планът ще даде резултати, само ако регионът работи за своя регионален пазар, призовавайки за по-тясно сътрудничество в тази част от Балканите, която бе разтърсена от война по време на кървавото разпадане на бивша Югославия през деветдесетте години.

Страните от Западните Балкани са на различни етапи на интеграция в ЕС.

Черна гора и Сърбия вече са започнали преговори за членство, а Албания и Северна Македония очакват да ги започнат. Косово и Босна и Херцеговина са подписали Споразумение за стабилизиране и асоцииране, което е първата стъпка в дългия процес.

ЕС настоява също за нормализиране на отношенията между бившите врагове Сърбия и Косово. Следващите им преговори трябва да бъдат възобновени идната седмица в Брюксел.

Ние трябва да признаем, че ЕС, Европейската комисия свършиха досега своята работа, заяви премиерът на Албания Еди Рама. Сега ние трябва да свършим нашата, каза домакинът на срещата.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини