Астероид между Марс и Юпитер, вече ще се казва (42772) Kokotanekova

Изображение 1 от 2

    6-километров астероид  който обикаля около слънцето като част от астероидния пояс между Марс и Юпитер, вече ще се казва (42772) Kokotanekova. Той носи името на хасковлийката д-р Росита Кокотанекова. 

    Това се е случило по време на  една от най-големите конференции в  сферата, в която работи д-р Кокотанекова  -„Asteroids, Comets, Meteors Conference“.  

    По време на форума се обявява списък от астероиди, които са кръстени на учени, допринасящи за изучаването на малки тела в Слънчевата система. За новината съобщи самата тя във Фейсбук.

    Младият учен е възпитаничка на Природо-математическата гимназия в Хасково, наследила е любовта към астрономията от родителите си- Йонна Кокотанекова, която е ръководител на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково и  директора на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков.

    „Изключително много се вълнувам, че и моето име е намерило място в този списък. За съжаление конференцията не се проведе миналата година, но се надявам скоро да можем да отпразнуваме тази прекрасна изненада с всички други колеги.“, пише във Фейсбук профила си д-р  Росита Кокотанекова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини