Турският конституционен съд прие обвинителния акт за закриване на прокюрдската ДПН

Турският конституционен съд е решил да приеме обвинителния акт по делото с искане на закриване на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/, предаде Анадолската агенция.

Главната прокуратура на касационния съд заведе на 7 юни второ дело в конституционния съд с искане за закриване на партията. В обвинителния акт се иска също налагане на забрана за участие в политическия живот на 451 членове на партията и блокиране на банковите сметки на ДПН.

На 17 март главният прокурор на касационния съд Бекир Шахин заведе в конституционния съд първо дело със същото искане, но на 31 март турският конституционен съд върна на главната прокуратура на касационния съд обвинителния акт заради установени процедурни пропуски.

ДПН, която е третата по големина партия в турския парламент, е обвинявана във връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

За взимането на решение за евентуално закриване на ДПН ще е нужно мнозинство от две трети, т. е. гласовете на 10 членове от 15-членния състав на съда.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини