ЕП призовава Турция да осигури място за опозиционните партии

Европейският парламент прие резолюция, в която изразява дълбока загриженост от постоянните нападки и натиск върху опозиционните партии в Турция.

ЕП осъжда репресиите, особено срещу Демократичната партия на народите (ДПН), и призовава турското правителство да осигури на всички партии възможност за свободно и пълноценно упражняване на законна дейност, според основните принципи за плуралистична и демократична система. Резолюцията бе одобрена с 603 гласа "за", два "против" и 67 въздържали се, се отбелязва в съобщението на ЕП.

Евродепутатите осъждат обвинителния акт, внесен в Конституционния съд от главния прокурор на Турция, с който се иска разпускането на ДПН - третата по големина политическа сила в турския парламент, и политическата забрана за близо 500 членове на тази партия. Делото срещу ДПН е връх на продължилите с години репресии, при които хиляди партийни членове, ръководни служители, депутати, общински съветници, бяха съдени, главно по обвинения в тероризъм, се посочва в резолюцията.

ЕП призовава да се позволи на ДПН да участва безпрепятствено в демократичните институции на Турция и да се създаде възможност за мирно уреждане на кюрдския въпрос. Евродепутатите осъждат решението на турските власти да освободят от длъжност демократично избрани кметове заради спорни доказателства, и да ги заменят с неизбрани служители. Според ЕП турските власти са предприели политически, законодателни и административни мерки за парализиране на общините, управлявани от кметове на опозиционни партии в Истанбул, Анкара и Измир.

Тези действия продължават да подкопават способността на политическата опозиция да упражнява правата си и да изпълнява демократичната си роля, заявява ЕП. Отправен е призив Турция да осигури плурализъм и зачитане на свободата на сдружаване и изразяване на мнение. Евродепутатите очакват представителството на ЕС в Турция да следи съдебни процеси, включително делото "Кобане", да прави изявления и да отправя искания за разрешение за посещения в затворите.

ЕП предупреждава, че освен напредъка в областта на външната политика, действията по всяка положителна програма, която може да бъде предложена на Турция, трябва да зависят от подобряването на гражданските и човешките права и върховенството на закона. ЕП отбелязва, че това включва правата на жените по Истанбулската конвенция, свободата на вероизповедание и правата на етническите и сексуалните малцинства.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини