Над 1500 натровени в Косово, подозират на местната питейна вода

Над 1500 души в община Дечани, Западно Косово, са потърсили спешна медицинска помощ от събота насам, като съществуват опасения за отравяне на местната питейна вода, предаде Асошиейтед прес.

Кметът на община Дечани обяви днес извънредно положение, след като стотици местни жители потърсиха медицинска помощ с оплаквания от повръщане и диария през последните дни. Отговарящият за здравеопазването в община Дечани Селмон Бериша потвърди информацията за над 1500 души с оплаквания.

Сръбската телевизия РТС, която съобщи за около 900 натровени по-рано днес, предаде, че се проучват и два подозрителни смъртни случая. Като се позова на говорителя на прокуратурата в Печ Скадар Никчи, РТС предаде, че труповете ще бъдат подложени на аутопсия, за да се разбере повече за обстоятелствата около смъртта.

Министърът на здравеопазването на Косово Арбен Вития твърди, че смъртните случаи нямат връзка.

Според информацията на РТС Институтът за обществено здраве в Косово е открил в две от шест тествани проби вода съмнителни бактерии. Институтът съобщи, че за провеждането на допълнителни бактериологични тестове ще бъде необходимо повече време.

Президентката на Косово Вьоса Османи поиска разследване на случая.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини