Приоритетите на ГЕРБ се сведоха до анализ на програмата на "Има такъв народ" и нападки към служебния кабинет

В първото си изказване след откриването на 46-ото Народно събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова не посочи конкретни приоритети пред партията в новия парламент. За сметка на това тя отправи поредни критики към служебния кабинет, като дори направи анализ на част от управленската програма на "Има такъв народ".

Прочетената от нея декларация направи впечатление и на откриващата първото пленарно заседание Мика Зайкова. Депутатът от "Има такъв народ" помоли представители на следващите партии да представят приоритетите си, а не да правят анализи или да дават оценки.

Атанасова подчерта, че ГЕРБ ще бъде "силна, конструктивна и компетентна опозиция" в новия парламент. "Нашият основен опонент няма да са управляващите партии, които и да са те, а хаосът, безидейността и безотговорността в управлението на държавата", добави тя.

По думите ѝ изборите са се провели при "явен натиск от страна на служебното правителство към членове и симпатизанти на ГЕРБ". Според нея по този начин разделителните линии в обществото са станали още по-големи.

Последва анализ на управленската програма на "Има такъв народ". Атанасова изрази загриженост, че в нея липсва решение на проблема за прекратяването на войната между институциите и как да се стигне до национално единство. "В бързината да предложат кабинет бяха забравили дори да споменат за тези проблеми. По всичко личи, че сложната задача, която постави българското общество на политическия елит, няма да бъде решена и в това Народно събрание. Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства на интереси, а отговорността да не се носи на политическо ниво. Няма да подкрепим такъв тип правителство", допълни тя.

"Няма как да подкрепим неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената национална банка, концесионирането на магистралите и съкращаване на бюджетните разходи. Това е политика, която е свързана с реалностите от края на миналия век. Няма как да подкрепим програма, която ще унищожи дребния и малък бизнес", каза още Атанасова.

Тя все пак посочи, че в ГЕРБ са готови да водят диалог с други партии за конкретни политики.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

Последни новини