Отвличанията от извънземни може да са резултат от осъзнато сънуване

Осъзнатото сънуване, при което хората са частично будни и могат да контролират сънищата си по време на сън, биха могли да обяснят така наречените истории за отвличане от извънземни, предполага проучване.

Историите за такива отвличания датират от 19 век, обстоятелствата около отвличанията често звучат като на сънища и предизвикват чувство на ужас и парализа. Известно е, че някои състояния на сънуване предизвикват такива чувства, което кара руските изследователи да се чудят дали експериментите със сънуване могат да дадат улики за предполагаеми извънземни преживявания. Учените подтикнали осъзнато сънуващи да сънуват срещи с извънземни или неидентифицирани летящи обекти (НЛО) и установили, че много от участниците съобщават за сънища, които приличат на действителни описания на предполагаеми отвличания на извънземни.

По време на осъзнато сънуване сънища спящите осъзнават, че сънуват и след това могат да използват това осъзнаване, за да манипулират какво се случва в съня. Около 55% от хората изпитват осъзнати сънища веднъж или повече пъти през живота си, а 23% имат осъзнати сънища поне веднъж месечно, според проучване от 2016 г. в списание Consciousness and Cognition (Съзнание и познание), което анализира изследванията на съня за пет десетилетия.

Наскоро изследователи от Центъра за фазови изследвания - Phase (OOBE) Research Center , частен институт в Москва, който изследва осъзнатото сънуване, са провели експерименти със 152 възрастни, които се самоопределят като осъзнато сънуващи, инструктирайки ги да "намерят или призоват извънземни или НЛО" по време на осъзнат сън, съобщават учените в International Journal of Dream Research.

Изследователите установили, че 114 от участниците съобщават, че мечтаят за някакъв вид успешно взаимодействие с извънземен. От тях около 61% описват среща с "извънземни", които приличат на извънземни от научно-фантастични романи и филми, докато 19% се срещат с извънземни, които "приличат на обикновени хора", според проучването.

Малки сини човечета

Една от участничките разказва, че е видяла "малки човечета" със синя кожа, големи глави "и огромни, изпъкнали очи" съобщават авторите на изследването. Когато извънземните я поканили на космическия си кораб, "бях заслепена от много ярка светлина, като от прожектор“, казва тя. "Зрението ми беше изчезнало и се чувствах замаяна и лека."

Друг участник сподели, че сънува, че лежи в леглото си, когато се чувствал така, сякаш го "влачат някъде", озовавайки се в стая с бял силует, който бръкнал в гърдите му и започна да "прави нещо вътре с инструменти" пишат изследователите.

Разговори с извънземните от сънищата се провели в 26% от срещите, а 12% от участниците разговаряли с извънземни в сънищата си и взаимодействали с тях физически. НЛО се появили в 28% от срещите, а 10% от сънуващите, които сънували НЛО, описват, че са били вкарани в извънземен космически кораб.

От тези, които описват срещите си като "реалистични", 24% също са изпитвали сънна парализа и силен страх. Такива емоции често съпътстват съобщенията за предполагаеми отвличания от извънземни. Въпреки че хората, които описват, че са отвлечени от извънземни, наистина биха могли да вярват, че това, което са преживели, е било реално, тези хора вероятно са преживели срещата с извънземни, докато са били в осъзнато сънуване, съобщават авторите на изследването.

Чувството на парализа, страх и безпомощност при осъзнато сънуване може да бъде толкова силно, че да размие границата между сън и реалност, така че не е чудно, че хората, които несъзнателно са сънували, настояват, че всъщност са се срещнали с извънземни, които са ги отвлекли в НЛО, казва главният изследовател и основател на центъра Михаил Радуга. За тях "отвличанията са реални", казва Радуга за Live Science в имейл. "Те просто не знаят как да го обяснят."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини