Премиерът Стефан Янев откри 18-тото гайдарско надсвирване в Гела

Стефан Янев откри 18-ото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни край Гела.

"Както казват родопчани - без гайда нищо не става. Радвам се да ви приветствам от името на домакините, които съм сигурен, че ще демонстрират типичното родопско гостоприемство. Искам да споделя обаче и това, което виждам - голямо мнозинство от хората, които са от цялата страна, не само родопчани, но и всички българи, обичащи традициите и родопската музика. Това е радващо и показателно, защото освен традициите и музиката, виждам и среща на поколенията, виждам и млади и стари, както сред изпълнителите, така и сред публиката. Това е важно, това е което ни крепи, това е което ни прави българи", каза в словото си от сцената служебният премиер.

"След едногодишно прекъсване заради коронавируса, тази година отново тук се събират родовете, гости от цялата страна и чужбина. Гайдарското надсвирване навършва пълнолетие. Днес за всички нас е празник, в който ще се срещнат различни поколения, за които родопската традиция е ярък пример как трябва да се съхранява вековната история, да се отдава почит и да се отстояват изконните български корени", каза в словото си кметът на община Смолян Николай Мелемов, като поздрави участниците в надсвирването със символа на Родопите - каба гайдата. 

Множеството приветстваха зам. - министърът на регионалното развитие Захари Христов и депутатът д-р Даниела Дариткова, както и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини