Властите в Афганистан загубиха шеста провинциална столица. Убит шеф на медия, журналист e отвлечен

Aйбак, столицата на северната провинция Саманган, стана шестата паднала в ръцете на талибаните. Намиращата се недалеч от границите с Узбекистан и Таджикистан провинция е и третата, завладяна от тях за 24 часа. Движението също така обвини афганистанското правителство, че първо е започнало войната.

След като овладяха по-голямата част от над 430 района, миналата седмица бойците, които искат създаване на ислямско емирство, започнаха настъпление към големите градове, успешно засега предимно в северните провинции (там са пет от превзетите столици). И в Айбак според афганистански депутати, представляващи Саманган, проправителствените сили са изоставили града без битка.

Това става седмици преди да приключи изтеглянето на американските сили от Афганистан, което би трябвало да завърши преди 31 август. Обявяването му през пролетта даде тласък на офанзивата на талибаните, но те спечелиха първата си столица едва миналия петък.

Утре се очакват нови мирни преговори в Доха, с каквито талибаните се ангажираха с правителството в замяна на изтеглянето на САЩ съгласно споразумение от февруари 2020 г.

Една от най-безопасните провинции

Част от въпросните градове са малки и не са от основно стратегическо значение, но продължават сраженията за по-важни точки като Кандахар и Лашкар Гах (столица на провинция Хелманд)., днес бе съобщено и за ожесточаване на сраженията за Мазар-и-Шариф, четвъртия най-голям град в страната с население над половин милион души.

Засега най-голямата награда талибаните е завзетият вчера Кундуз, търговски център на север, свързан с магистрала със столицата Кабул.

Афганистанската армия се опитва да си го върне през последното денонощие, твърди се, че за 24 часа в операции в неговата и други провинции са убити близо 580 бойци.

Победата в Саманган все пак е значима, доколкото тази провинция някога бе известна като една от най-безопасните в Афганистан със слабо присъствие на талибаните.

Убийство и отвличане

Междувременно предполагаеми талибански бойци убиха вчера шеф на афганистанска радиостанция в Кабул и отвлякоха журналист в провинция Хелманд, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Убитият е Туфан Омари, ръководител на радиостанцията "Пактия Гаг" и член на правозащитна организация, бореща се за правата на независимите медии в Афганистан. "Омари бе убит от неизвестни въоръжени лица... беше либерален човек... Атакуват ни заради това, че сме независими в работата си", заяви Муджиб Хелуатгар, ръководител на правозащитната организация, в която е работил убитият. Властите в Кабул подозират, че атаката е дело на талибаните.

В провинция Хелманд, Южен Афганистан, талибани отвлякоха вчера местния журналист Нематула Хемат от дома му в столицата на провинцията Лашкар Гах. "Нямаме никаква идея къде талибаните са отвели Хемат. Наистина сме в паника", заяви Разуан Миахел, ръководител на частната телевизия "Гаргашт ТВ", чийто служител е Хемат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини