Изригване на нова се вижда с невъоръжено око

Ако погледнете внимателно в нощното небе, може да видите звезда, която не се виждаше миналата седмица.

В екваториалното съзвездие на Змееносец звезда на име RS Ophiuchi на около 4566 светлинни години от нас току-що е имала епично изригване. Тази нова беше толкова ярка, че звездата вече се вижда с невъоръжено око, с магнитуд около 4,8 - огромни седем величини по-ярко от обичайната си 12-та величина.

Звездите нова (Novae) са редки, но RS Ophiuchi е даже още по-рядък вид - повтаряща се нова, звезда, която изригва периодично. Само 10 от такива звезди са били открити в Млечния път.

RS Ophiuchi обикновено изригва на всеки 15 години. Последната му нова е през 2006 г., така че новият взрив е точно по график и за първи път е докладван на 8 август 2021 г. от ирландския астроном аматьор Кийт Гири. Бързо последваха от доклади на други астрономи по целия свят.

Това, което причинява повтарящите се нови звезди, е изяждането на партньора. RS Ophiuchi е двойна звезда, бяло джудже в близка орбита с червен гигант. Докато двете звезди се въртят една около друга, по-малкото, по-плътно бяло джудже измуква материал - предимно водород, от червения гигант.

Този водород се натрупва върху повърхността на бялото джудже, където се нагрява. Периодично масата става толкова голяма, че налягането и температурата в дъното на слоя са достатъчни, за да предизвикат термоядрена експлозия, изхвърляйки излишния материал в космоса. Това е нова.

Според спектроскопските наблюдения на звездата, изсветляването е в съответствие с нова - толкова силна, че материалът се изхвърля в космоса със скорости около 2600 километра в секунда.

Телескопът Fermi Gamma Ray също открива източник на гама-лъчи по времето и местоположението на новата, потвърждавайки, че наистина е имало изблик.

Ако бялото джудже натрупа толкова маса, че надхвърли прага на критичната маса, наречен граница на Чандрасехар, то ще стане нестабилно и ще експлодира в свръхнова тип Ia, която ще изпише края на двоичното.

Това може да се случи с RS Ophiuchi някой ден, но той не е днес - двете звезди ще продължат грандиозния си танц и ще експлодират в друг ден.

Като цяло това, което ще се случи след това въз основа на предишни наблюдения на новата звезда, е, че RS Ophiuchi, след бърз изблик на яркост, постепенно ще избледнее през следващите няколко седмици и в крайна сметка ще изчезне от погледа.

Следващото избухване няма да се случи, докато RS Ophiuchi за пореден път не прехвърли достатъчно водород от червения гигант към бялото джудже, за да предизвика термоядрената експлозия.

Това вероятно няма да се случи още 15 до 20 години.

Учените вероятно ще наблюдават избухването внимателно. Въпреки че са наблюдавани няколко изригвания на звездата, всяко ново дава нови възможности да бъде научено повече, тъй като технологията за провеждане на наблюдения се е подобрила през това време.

Внимателното проучване на RS Ophiuchi с настоящия набор от инструменти, които са на разположение за това, може много добре да даде нова информация за тези завладяващи експлозивни събития.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини