Талибаните завзеха Кандахар и Херат

Талибаните поеха контрола над два от най-големите градове в Афганистан.

САЩ, Великобритания и Канада заявиха, че изпращат хиляди войници, за да помогнат за евакуацията на служителите на посолството и цивилните.

Завземането на Кандахар и Херат - вторият и третият по големина град в страната, е знак, че афганистанците приветстват талибаните, заяви говорител на групата, според телевизия Al Jazeera.

Държавният департамент на САЩ заяви, че държавният секретар Антони Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са разговаряли с афганистанския президент Ашраф Гани в четвъртък и са му казали, че САЩ "продължават да инвестират в сигурността и стабилността на Афганистан".

Те също така заявиха, че САЩ са ангажирани да подкрепят политическо решение на конфликта.

В отговор на бързия и насилствен напредък на талибаните, Пентагонът заяви, че ще изпрати около 3000 допълнителни войници в рамките на 48 часа, за да помогне за евакуацията на служителите на посолството.

Персоналът в посолството в Кабул ще бъде съкратен до "основно дипломатическо присъствие".

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс увери афганистанското правителство, че посолството на САЩ ще продължи да работи в Кабул.

Великобритания заяви, че ще разположи около 600 войници, за да помогне на своите граждани и местни преводачи да излязат.

Канадските специални сили също ще бъдат изпратени в Афганистан, а канадският персонал в Кабул ще бъде евакуиран преди затварянето на посолството, каза източник, запознат с плана, пред Асошиейтед прес.

Около 3500 допълнителни американски войници ще бъдат изпратени в региона, за да бъдат в режим на готовност, ако ситуацията се влоши, както и 1000 души персонал в Катар, за да помогнат на афганистанците в процеса на преминаване през специален имиграционен процес.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини