Талибаните скоро ще обявят, че Афганистан вече е "ислямско емирство"

Представител на талибаните каза, че скоро те ще обявят от президентския дворец в Кабул създаването на Ислямско емирство Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 г. Източникът на АП е пожелал да остане анонимен.

Бойци на талибанското движение влязоха снощи в Кабул и според телевизия "Ал Арабия" са започнали да заемат правителствени сгради. Талибаните заявиха, че са заели и президентския дворец, но тази информация не е потвърдена.

Президентът Ашраф Гани напусна страната. Предполага се, че се намира в Таджикистан.

Талибаните обещаха да гарантират сигурността на всички чужденци и дипломатически мисии в Кабул, предаде ТАСС.

По-рано днес ислямистките бунтовници превзеха афганистанската столица.

"Ние гарантираме на всички посолства, дипломатически мисии и чуждестранни граждани, намиращи се в Кабул, пълна безопасност. Всички, които се намират в Кабул, трябва да знаят, че нищо не ги заплашва", написа в Туитър говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

Малко след това той обяви пред афганистанската телевизия "Ариана нюз", че ислямисткото движение контролира цялата столица. Талибаните скоро ще започнат нощно патрулиране в Кабул.

С цел предотвратяване на провокации и обезпечаване на сигурността на жителите на афганистанската столица в града бе въведен вечерен час.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини