Лидер на опозицията призова Ердоган да изведе турските военни от Афганистан

Лидерът на водещата опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу призова в неделя властите в страната да изведат турските военни от Афганистан във връзка със случващото се в страната, съобщи ТАСС.

Няма да жертваме нашите войници там, откъдето другите бягат безогледно. Призовавам властите /на Турция/ незабавно да изведат нашите войници и полиция от Афганистан. Нашите военни служат само на инересите на нашия народ, написал Кълъчдароглу в страницата си в Туитър.

На 14 юни президетът на Турция заяви, че неговата страна е готова да запази военния си контингент в Афганистан при наличие на финансова подкрепа от САЩ след изтеглянето оттам на войските на НАТО. След срещата на върха на НАТО на 14 юни страните от НАТО решиха да предоставят преходно финансиране за осигуряване на работата на международното летище в Кабул, отчитайки неговата важност за устойчивото дипломатическо и международно присъствие, а също от гледна точка на връзката на Афганистан с останалия свят.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган смята, че движението на талибаните не е против осигуряването от Анкара на защита на летището в Кабул.

Същевременно талибаните предупредиха, че ще атакуват турските сили, ако те останат на територията на Афганистан, тъй като това нарушава суверенитета, териториалната цялост и противоречи на националните интереси на афганистанците. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини