Радев пред ИТН: Изключително важно е да се отнасяме по-отговорно, за да има правителство

Президентът Румен Радев започна допълнителни консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на правителство. Първи при държавния глава влязоха представителите на „Има такъв народ”.

„Отговорността, която получихте с първия мандат за съставяне на правителство, не се реализира. Явно и политическата ситуация се изостри. Изострят се обаче и кризите, пред които е изправена България. Това повишава необходимостта да имаме редовен кабинет. Затова е изключително важно да се отнасяме всички по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси и консенсус, за да успеем да съставим редовно правителство”, обърна се към представителите на партията президентът. 

По думите му трябва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на кабинет в настоящия парламент. Затова започнал и консултациите. 

„За нас е важно да чуем и вашата формула за взаимодействие с другите парламентарно представени политически сили, за да се намери верният път и да имаме успех в съставянето на редовен кабинет в рамките на това 46-о Народно събрание. Това е което очакват българите, на фона на кризата, пред която сме изправени”, добави Радев.  

Тошко Йорданов от ИТН отчете, че страната е изправена пред редица кризи. На Консултативния съвет за национална сигурност, проведен вчера, според него обаче е станало ясно, че голяма част от проблемите могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство, или не.

„Дори да е служебното правителство, или ново служебно правителство - то да може да си върши работата, а парламентът да му е подсигурил възможности да се справи с тези кризи”, уточни той. 

Румен Радев готов за рестарт на парламентарната рулетка 

Относно неуспеха на „Има такъв народ” за съставяне на правителство, Йорданов каза: „Ние опитахме, истината е, че бяхме предадени в средата на разговорите. Оттук нататък, в крайна сметка, в парламента има още пет партии със 175 депутати. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е пред тях. Те имат възможност, след като отказаха да работят с нас по неясни причини, да съставят кабинет. И „Демократична България”, и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, и ДПС, и БСП, и ГЕРБ могат да съставят кабинет. Имат тази възможност”, допълни председателят на ПГ на „Има такъв народ”.

Радев обяви, че силно се надява парламентът да поеме своята отговорност и независимо от изхода на преговорите за съставяне на правителство, най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе отговорно към Плана за възстановяване и устойчивост.

Заедно с Тошко Йорданов на срещата при държавния глава са Виктория Василева и Филип Станев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини