Чавушоглу: Турция продължава диалога с всички страни в Афганистан, включително с талибаните

Турция продължава диалога с всички страни в Афганистан, включително с талибаните, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в Йордания, където е на посещение, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

"Продължаваме диалога си с всички страни в Афганистан, в т.ч. талибаните. Извършват се подготовки за разговори с талибаните", каза Чавушоглу, който е в Йордания по покана на йорданския си колега Айман ас Сафади.

По думите му това, което в момента е нужно на Афганистан, е "успокояване".

"Искаме да кажем, че приемаме положително посланията, които изпращат талибаните към момента. Било тези за чужденците, било за дипломатическите мисии, било за собствения им народ", добави той. Министърът изрази надежда, че това ще бъде наблюдавано и при действията им.

Чавушоглу подчерта, че Турция ще продължи да подкрепя "икономическото развитие, стабилността, мира и спокойствието на братски Афганистан".

Турският министър посочи още, че страната му ще продължи евакуацията на граждани от Афганистан, като това се отнася не само за собствените й граждани, но и за граждани на други държави.

От своя страна Ас Сафади заяви, че Йордания се надява да види правителство на единството в Афганистан, в което съперническите сили да договорят механизъм, осигуряващ мира и стабилността на страната.

Йорданският министър засегна и двустранните отношения с Турция, като подчерта, че Аман продължава да сътрудничи и да се координира с Анкара в редица области, особено в икономиката, предаде Анадолската агенция.

"Йордания се стреми към икономическо сътрудничество с Турция, което ще изведе отношенията на най-високото възможно равнище", добави той.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани избяга от страната в неделя, когато бойците на радикалното движение на талибаните влязоха в Кабул, без да срещнат съпротива. Талибаните са в процес на установяване на свое правителство, след като бяха свалени от власт през 2001 г. от ръководените от САЩ чуждестранни сили, напомня АА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини