Румен Радев връчи третия мандат на БСП

Президентът Румен Радев връчва на БСП третия мандат за съставяне на правителство. Това е последният опит да бъде излъчен кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.

Румен Радев обяви, че е избрал на връчи третата папка на БСП по няколко причини - това е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарсност и справедливост, съхранила е откритостта и диалогичността при преговорите и има хиляди почтени социалисти, които той познава. "Тези честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, отчетен политически профил и безспорни личности. България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна няма как да реши проблемите около разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас", каза държавният глава.

"Ние разбираме отговорността, която поемаме. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще положим всички усилия да сътавим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и промяна на модела и да гарантира стабилност и сигурност на гражданите", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която взе мандата. Тя обеща да опитат всичко, за да има правителство.

Третият мандат се дава на парламентарна група, която няма срок да излъчи кандидат за премиер. Ако такъв е посочен, той има седем дни да представи проектокабинет.

Правителство с третия мандат засега изглежда невъзможно, тъй като парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Демократична България" твърдят, че няма да го подкрепят. Заявката на първите две е, че ще бъдат опозиция, а на третата - че не може да подкрепи правителство с мандата на БСП.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини