Глобалното затопляне влияе и на озона

Глобалното затопляне ще повлияе на циркулацията на озон между стратосферата и тропосферата, като ще промени и количеството ултравиолетови лъчи, които достигат до повърхността на Земята, съобщи АФП, позовавайки се на канадски учени, предаде БТА.

Озоновата дупка в стратосферата бавно се затваря, след като преди повече от 20 години с подписването на Протокола от Монреал бяха забранени хлорофлуоровъглеродите. 

Озонът ни предпазва от ултравиолетовите лъчи. В голямо количество те са вредни за кожата и очите, но все пак за необходими, например за синтезиране на вит. D. Учени от университета на Торонто направиха модел на вероятната еволюция на циркулацията на озон до 2095 г., основавайки се на прогнозите на Междуправителствения съвет за измененията в климата.

"Изследването ни показва, че има нова заплаха за озоновия слой - климатичните промени, които на места ще намалят ултравиолетовите лъчи, на места ще ги увеличат" - твърдят учените.

Според тях ултравиолетовите лъчи, достигащи земята в северното полукълбо в края на XXI век ще намалее с 9 процента спрямо 1965 г., когато е започнала да се образува озоновата дупка. В южното полукълбо обаче ултравиолетовите лъчи ще се увеличат с 10 процента в края на века, но през някои години увеличението може да е и с 20 процента. Тези промени в ултравиолетовата радиация ще се дължат единствено на циркулацията на озон. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature GIoscience.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини