Награждават спасителите от Охрид с български орден

Капитаните на корабите “Александрия” и “Кристина” ще получат орден “За гражданска заслуга”, научи “Всеки ден”. Най-вероятно тяхното отличие ще е първа степен. Предложението е било направено днес от министъра без портфейл Божидар Димитров и е било прието от премиера Бойко Борисов без възражения. На консула ни в Битоля Наум Кайчев е възложено да уточни точния брой на хората, които ще получат отличието.

Освен капитаните Петър Василев (“Александрия”) и Васко Янев (“Кристина”), ще бъдат наградени собственикът на “Александрия” Зоран Гилевски и екипажите на корабите, хвърлили се в студените води на Охридското езеро, за да помага на българските туристи от потъващия кораб. Орден ще получат и другите македонски граждани, участвали в спасяването на сънародниците с моторни лодки.

Орденът “За гражданска заслуга” е учреден на 2 август 1891 година от княз Фердинанд I. Първоначално е имал шест степени и е бил презназначен за цивилни лица за заслуги и примерна служба в полза на обществото. След прекъсване от 1946 през 2004 г. е възстановен в две степени. Орденът първа степен представлява златен кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата - медальон с лъв и надпис “За гражданска заслуга”, на обратната страна е българският национален трибагреник с надпис “Република България”, дъбови клонки с плодове между раменете на кръста; носи се на гърди.

Преди 5 години сърби и черногорци, участвали в спасяването на децата, паднали с автобуса във водите на река Лим, получиха ордени “Мадарски конник” от президента Георги Първанов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини