Ситуацията е критична. Брифинг на здравните власти

Министър Кацаров, заедно с водещи здравни специалисти от съсловните организации даде брифинг за ситуацията с COVID-19.

На брифинга представителите на съсловните организации - Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации, отправят призив за обединение и ваксинация.

"Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия народ от името на всички хора, ангажирани в здравната система", заяви Кацаров. Въпреки различията и дори споровете между отделните елементи в здравната система, Кацаров увери, че няма спорове по отношение на COVID кризата и начина, по който да можем да се справим. Той настоя общото послание да стигне до всички хора в страната - призив за единодействие и национална мобилизация.

Ситуацията е трагична, около 45% от медицинските сестри са ваксинирани, но това не е достатъчно, има недостигът на персонал. Отправяме призив към българския народ да се пазим. Особено в последния етап на пандемията доказа, че без медицински сестри и акушерки ситуацията е много трагична, заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Над 40% от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, а те са на първа линия. Въпреки триажната форма, която се използва, това не е достатъчно, каза проф. Шарков.

От Българския фармацевтичен съюз призоваха за ваксиниране. Предложенията им фармацевтите да ваксинират, което се прави в десетки страни, и да информират, не са били приети. Разпространяваме го този апел, знанието е единственият начин да се победи страха, заяви проф. Сербезова.

Косвено или директно лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочни сигнали в обществото. Трябва да се прави разлика между правото на мнение с фалшивите новини, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. За съжаление сега ще се сблъскаме с най-тежката ситуация.

България се провали с ваксините, каза д-р Хасърджиев, председател на УС от Националната пациентска организация. Не се колебайте, няма за кога, обърна се той специално към хората със заболявания и възрастните хора, които сега застрашени от COVID-19 - за бога, братя, ваксинирайте се!

Бизнесът на хитреците, които продават фалшиви сертификати бе посочен като тежък въпрос от Пламен Таушанов, председател на БАЗП. Втори въпрос - PR-ите на министерството, които правят безумни послания. Няма убедителни отговори на тези 11 разпространяващи се конспиративни теории. Сега, в условията на тази криза, трябва да се направи избор какво е важно да се направи. Има ваксини, обаче няма необходимото количество хора, които искат да се ваксинират. 

Това не е криза, това е национално бедствие, каза министър Кацаров, като подчерта, че здравната система е на предела си. Ваксините са ефективни, вижда се, и са безопасни, каза той. Можем да излезем от тази ситуация. Ограничете контактите си за няколко седмици. Спазвайте мерките, тази зараза се предава от човек на човек. Ситуацията е критична и ще бъде такава през следващите седмици.

Всички на брифинга станаха и се хванаха за ръце, за да покажат символно, че са заедно в това бедствие. Министър Кацарова отказа да отговарят на въпроси, като обеща много информация по-късно през деня.

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ic
    IC
    10 -3
    10:10, 2 ное 2021
    Хората нямат доверие на корумпираните политици и докторя.
    • Ку
      кух
      4 0
      12:00, 2 ное 2021
      Служебното правителство и румен радев да си ходят преди изборите. Съсипаха България тези некадърници.
  • 2
    До
    Добри
    4 -1
    10:24, 2 ное 2021
    Щом са успели да разделят българите да се противопоставят на ваксинирани и неваксинирани, чрез което всяват допълнителна мотивация за озлобление, омраза, агресия. Тъпо е, но явно народецът се връзва. А междувременно зад тази безсмислена пушилка ни нахулват еврото, черноморски бази на САЩ, зелени сделки, истанбулски фетви и… „свобода“. Президент, служебни Стойковци и Денкоффци, едни и същи платени лелки професорки от частни лаборатории и БАН, невиждали жив пациент през живота си, математици, наемници на СЗО от Германия и Швейцария, даже реанимирани председатели на центрове за либерални стратегии се въртят 24/7 из медиите, за да ни убеждават, че сертификатите и близалките били „СВОБОДА“ – „свободата“ едни деца и студенти да учат присъствено, а останалите „свободно“ да висят онлайн, тоест ученици и студенти „първа и втора преснота“. Такова деление даже през Тодор-Живковия „режим“ не е виждано, включително и в тогавашните отделения за езикова подготовка на чуждестранни студенти, където заедно се обучаваха чужденци от всички възможни раси, религии, етноси, езикови системи и полове. По-извратено разбиране за свобода човечеството не познава.
  • 3
    Σφ
    Σφάζω
    9 0
    10:30, 2 ное 2021
    Това правителство ни докара криза от всякъде! Шест месеца ни разправяше как ще изчегъртва и саморазправи със старото управление ! И в крайна сметка нито едното нито другото. хората си мрат къде от болест къде от високите цени и безработица а ни успокояват предизборно !
    Какво правим господа управляващи, зимата сега започва!
  • 4
    Аб
    АБЕ
    4 -2
    10:55, 2 ное 2021
    Стойчо кацата що не е ваксиниран пък кара робите.Роби роби роби прости задръстени роби
    • Же
      Железан
      1 0
      14:50, 2 ное 2021
      Стойчо, що за министър си, след като не можеш да направиш това здравеопазване да отговаря на КОВИДА, с повече кислород, апарати и пр. Това означава, че нашите пари от здравни вноски се харчат някъде, ама и ти не знаеш къде, или знаеш и прикриваш.
      Апелираш за ваксините, ама сам не си имунизиран. Отделно ревеш, че има повишение на смъртността, въпреки наличието на имунизирани и преболедували, т.е. хора с защита.
  • 5
    Mi
    MiraMax
    2 0
    15:28, 2 ное 2021
    5 години Радев и Стойчо стояха и гледаха и им се искаше да са на власт . Вече девет месеца са на власт и се видя много ясно и за най-големите им фенове какви ги вършат и как управляват и какво родиха ! А това не е управление а геноцид и мор за раята! Пушилката с многото заболели е отвличане на вниманието преди изборите от настъпващата икономическа криза, която е в начален стадий !
  • 6
    Ве
    Вера
    0 -1
    16:18, 2 ное 2021
    Стойчо и Радев, вероятно са притиснати от по-Големите си шефове, относно ваксинирането на българите. На кого да угодят по-напред - на тези, които не искат да се ваксинират, или на Онези - които им искат отчет ? Колкото й да са загрижени за хората, всичко това ми се струва, че има и политически оттенък.
Последни новини