Защо е важен слънчевият витамин D?

Известен още като калциферол, витамин D е мастноразтворим стероиден хормон, който участва в редица жизненоважни процеси, протичащи в човешкото тяло. Затова 2-ри ноември е Световният ден на витамин D, за да се популяризира значението му за здравето.
Витамин D регулира калциево-фосфорната обмяна и спомага за поддържането на оптимални нива на тези елементи в организма. Витамин D е единственият витамин, който организмът сам може да произведе под въздействието на слънчевите лъчи.

Синтезира се в кожата под въздействие на ултравиолетова светлина или се внася с храната. Едни от най-богатите му източници са млечните продукти, мазните риби, яйцата, черния дроб и гъбите.
В световен мащаб броят на хората, засегнати от дефицит на витамин D, не спира да расте. Важно е да се обърне внимание на симптоми,  като често боледуване, умора, безсъние, депресия, парене в устата и гърлото, суха кожа, бавно зарастване на рани, косопад, криви и чупливи кости, загуба на плътността им, болка в мускулите и др.
За съжаление, съвременният, все по-затворен и заседнал, начин на живот е свързан с недостатъчно излагане на слънце и намалена физическа активност. Това, заедно с фактори като замърсяване на околната среда, застаряване на населението и други са предпоставки за увеличаване на случаи с дълго време неразпознат дефицит на витамин D.
„Слънчевият витамин“ още осигурява нормалния растеж, развитие и укрепване на костната структура на децата и ги предпазва от появата на рахит. Важен е и за профилактиката на остеопорозата при хората на средна възраст.
Оказва благоприятно влияние върху състоянието на мускулите, като предотвратява развитието на остеомалация (размекване на костите).
Заема важно място в превенцията и лечението на много заболявания, сред които диабет, сърдечносъдовите заболявания, някои онкологични и инфекциозни заболявания, множествената склероза и др.
Укрепва имунната система, потиска автоимунните процеси и има противовъзпалително действие. Необходим е за функционирането на щитовидната жлеза, нормалното съсирване на кръвта, регулирането на артериалното налягане, сърдечната дейност и много други. 
На повишен риск от дефицит на витамин D са изложени хората в напреднала възраст, страдащите от специфични заболявания с нарушен обмен на мазнините в тялото, хората с наднормено тегло, кърмените бебета, хората с тъмна кожа, рядко излагащите се на слънце хора и др.
Важно е, че както недостигът, така и предозирането с витамин D могат да доведат до сериозни последици за здравето. Затова е препоръчително да се поддържа балансът.
При съмнения за нарушен метаболизъм на калция, костни фрактури и деформации, намалена костна плътност и др. е препоръчително да се направи консултация със специалист, както и изследване за нивото на витамин D в организма. Спрямо резултата се назначава необходимата терапия.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини