Очакват се още арести за строежа на АМ „Хемус“

Строител под прикритие изгражда АМ “Хемус“. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод акцията на ГДБОП от вчера, свързана с превеждането на огромни суми за строежа на аутобана. При нея бяха арестувани десет души.

„Това са суми, преведени от „Автомагистрали“ от държавния бюджет на няколко строителни фирми, приближени до предишното правителство на Борисов. Става въпрос общо за един милиард лева, които ние всички данъкоплатци сме отделили, за да направим северната магистрала „Хемус“, каза той.

МВР министърът посочи, че за строежа от четвърти до девети лот на магистралата стотици милиони лева са преведени авансово още през миналата година.

„ До момента в тези пет лота и то в някои участъци от тях има само отнемане на хумусния слой“, каза министър Рашков. И добави, че никой не знае къде и как са похарчени дадените средства:

„На АМ „Хемус“ имаме строител със скрита самоличност, който прави нещо под прикритие. И това е така, защото, ако утре ние знаем кой изгражда съоръжението, държавата ще има към кого да насочи своите претенции при некачествена работа. В момента не знаем кои са тези фирми, те се водят доставчици на материали. Но не знаем доставени ли са тези материали и къде са складирани те“.

Министър Рашков обеща, че през утрешния ден  МВР ще изясни в общественото пространство ще "любопитни детайли" по темата и поиска бившите министри на МРРБ Николай Нанков и Петя Аврамова да обяснят защо магистралата е изграждана без строителни книжа. Той прогнозира, че при всички случаи ще се стигне до задържане на още лица.

По-рано днес в позиция до медиите от УС на Българска браншовата камара „Пътища“ осъдиха действията на на органите на реда и посочиха, че няма да позволят членове на камарата да бъдат възпрепятствани умишлено да извършват дейността си. ББК „Пътища“ настоява политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини