Кунева: Над половината от сайтовете, продаващи електроника, мамят купувачите

Повече от половината европейски уеб сайтове, продаващи електроника, заблуждават или мамят он-лайн купувачите, съобщи еврокомисарката по защита на потребителите Меглена Кунева след извършени проверки на 369 сайта в 28 страни, предаде Ройтерс.

Поради това националните регулатори ще трябва да ги накарат да променят практиките си за продажби и могат да затворят подобни сайтове, ако те не се съобразят.

Около една четвърт от европейците, пазаруващи он-лайн, използват интернет, за да си купуват електроника като дигитални камери, мобилни телефони или DVD плейри, като създаденият по този начин пазар възлиза на около 6,8 милиарда евро /9,9 милиарда долара/ годишно. "Трябва да бъде свършена много работа в следващите месеци, за да бъде изчистен този сектор", заяви еврокомисарката по защита на потребителите Меглена Кунева в комюнике.

"От собствен опит зная... че това е действително проблемна област за потребителите", допълва тя. Извършените от националните власти проверки през май показали, че 55% от проверените уеб сайтове, включително 200 от най-големите, подвеждали купувачите относно техните права на потребители или за таксите за доставка или са предоставяли непълни адреси за контакти.

Проверки са били извършени в 26 държави членки на ЕС, както и в Исландия и Норвегия. Около две трети от проблемните сайтове не давали информация или предоставяли погрешна информация на купувачите относно правото им да отменят поръчка в рамките на минимум седем дни и да върнат продукта без конкретна причина.

Близо една трета от проблемните сайтове не давали точни адреси и подробности за контакти, което означава, че купувачите не могат да се свържат с тях, ако имат проблеми със стоките.

Източник: livenews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини