Служител се натъкна на флакони с надпис "едра шарка" в лаборатория в САЩ

Служител в медицинска лаборатория в Съединените щати случайно е открил по време на работа няколко флакона с надпис "едра шарка", съобщава CNN.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) замразените флакони са били намерени, докато служителят е почиствал фризер в лаборатория в Пенсилвания, където са се извършвали проучвания на ваксини.

От организацията уверяват, че няма признаци някой да е бил изложен на малкото количество патогени и уточняват, че съдържанието на флаконите изглежда непокътнато, а служителят е носел маска и ръкавици.

Случаят се разследва от компетентните органи.

Едрата шарка, или вариола, е много опасен вирус, чиито нива на смъртност достигат 30%. През 1980 г. Световната здравна организация обяви, че тя е ликвидирана напълно, след като последният случай на заразен по естествен път с вариола е бил регистриран през 1977 г. в Сомалия.

Постижението, определено от СЗО като "един от най-значимите и съществени успехи на здравеопазването в историята", стана възможно благодарение на световна кампания за всеобща ваксинация.

Въпреки това обаче проби от патогена все още се съхраняват в биологични лаборатории с научна цел.

Според CDC, въпреки че няма неминуема заплаха, те могат да бъдат използвани от терористи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    НЕЛ
    0 0
    09:57, 19 ное 2021
    Преди няколко дни Бил Гейтс спомена за нова опасност-именно едра шарка.Случайност???Ха-ха-ха
Последни новини