В Смолян тръгнаха "говорещи" автобуси, готви се и карта на линиите от градския транспорт

Изображение 1 от 4

    От известно време по линиите от обществения транспорт в Смолян се движат така наречените "говорещи автобуси", т.е. автобуси от градския транспорт, в които се съобщава следващата спирка и имат доста екстри. Това не са съвсем нови транспортни средства, но се оказват новост за нашия град. Всичко това всъщност е част от проекта "Интегрирана информация за пътниците в град Смолян", с който се е заела фирма от София.

    "С любов за Смолян" - този надпис от табелата на автобус от линия 3 в Смолян става един вид лого на проекта "Интегрирана информация за пътниците в град Смолян", който екипът от специалисти по пътнически информационни системи, воден от специалистите Марио Евстатиев и Николай Александров реализира от средата на лятото в един от основните оператори в града - "Орфей експрес".

    Всичко започва през април 2021 година, когато експертите, работейки по автобусите на друг оператор - "Рожен експрес", лансират идеята да се направи модерна информационна система с гласово оповестяване и съобщения на английски език за важните обекти по маршрутите на автобусите. Подобно на реализацията в София, Благоевград и Сапарева баня, екипът и тук залага на вече утвърдена визия, която включва набор от визуални и акустични компоненти на информацията, разписани в набор от стандарти.
    "Подобни малки градове имат нужда от новости точно толкова, колкото и големите областни центрове. В случая със Смолян, става дума и за град, който се радва и на туристическа популярност, която след ударите на пандемията лека по лека се възстановява. Ето защо, една европейски структурирана информация, предоставена по достъпен начин е от особена важност за транспорта в този град.", обясняват от екипа.

    И така по основните линии в града един по един тръгват обновените автобуси. От фирмата обаче си поставят и по-далечна цел - да направят карта, която безвъзмездно да предоставят на община Смолян.

    "В последните няколко седмици, с колегите от екипа, представители на превозвачите в града и външни консултанти, работим върху идея за схематична карта на маршрутите на основните градски линии, която да бъде предоставена безвъзмездно на Община Смолян, за да бъде разпространена по спирките и в превозните средства от системата на обществения транспорт. За да бъде всичко професионално, за дизайна се обърнахме към графичния дизайнер и почитател на града Никола Гударовски, както и към Стоян Стоянов от "Тру Норд" ООД - геодезически услуги - TrueNorth LTD, който вече е изработил няколко транспортни схеми, включително и модерната карта на мрежата на БДЖ.

    От инициаторите са обозначили линиите с различни цветове и се консултират в социалните мрежи за имената на някои спирки и как да се променят.

    Резултатът очакваме в следващите дни.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини