Нова Зеландия забранява цигарите със закон

Всеки роден след 2008 г. няма да може да си купи цигари или други тютюневи продукти през целия си живот, постановява законът, който се очаква да бъде приет следващата година.

"Искаме да сме сигурни, че младите хора никога няма да пропушат", казва министърът на здравеопазването д-р Айша Верал. Мярката е част от мащабна кампания срещу тютюнопушенето, анонсирана от новозеландското здравно министерство в четвъртък.

Лекарите и други здравни специалисти в страната приветстваха реформата и я нарекоха "водеща света". Тя ще намали достъпа до тютюн и ще ограничи съдържанието на никотин в цигарите.

"Тя ще помогне на хората да се откажат или да използват по-безвредни продукти, както и ще намали вероятността младите хора да се пристрастят към никотина", коментира проф. Джанет Хук от Университета на Отаго пред BBC.

Нова Зеландия е решена да постигне национална цел за намаляване на пушенето в страната до 5% до 2025 г. и накрая то да бъде премахнато. В момента около 15% от пълнолетното население пуши, с 18% повече от преди десетилетие. Нивата са доста по-високи (около 31%) при коренното население маори, сред които и нивата на заболявания и смъртност са по-високи.

Здравното министерство на Нова Зеландия съобщава, че пушенето причинява един от всеки четири случая на онкологични заболявания и остава водещата причина за преждевременна смърт за 5-милионното население.

Част от новия план е строг контрол върху търговията с тютюневи изделия - включително с ограничения къде може да се продават цигари. Вече ще е забранено това да се случва в хранителни магазини и пътни лавки. Броят на лицензираните магазини, които ще могат да продават цигари, ще бъде намален драстично до под 500 при около 8000 сега.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини