Трети ден девински села са откъснати от света, по пътищата падат дървета като клечки

Изображение 1 от 3

    Трети ден четири села от Община Девин продължават да са откъснати от света, след като в неделя реката подкопа и откъсна  пътя. От общината доставят на хората хранителни стоки от първа необходимост и вода. С коли се стига до откъснатия участък, където се прехвърлят на ръка и превозват до блокираните села- Триград, Жребово, Кестен и Водни пад.

    " Първата отсечка, която е компрометирана, е с дължина около 100 метра, днес до обяд тя ще бъде заскалена и ще може да се преминава свободно през нея. Втората отсечка, която е компрометирана, обаче, се намира на много опасно място, трудно за работа, тъй като скалите са отвесни и е в най-тясната част на ждрелото. Имаме техническо решение как да бъде изпълнена, но тя не може да бъде временно укрепена, трябва трайно да възстановим пътното платно там. В селата Триград и Кестен продължава да няма вода, заради разрушения водопровод. Около 50 метра довеждащ водопровод трябва да се подмени. Днес ще започне работа по отстраняване на аварията и се надявам утре най-късно да захраним Триград с вода, а за Кестен не е ясно, защото през реката не може да се премине. Надяваме се днес да спадне още нивото на водата, за да се премине през реката и да се отстрани аварията и на довеждащия водопровод за Кестен“, каза кметът на Девин Здравко Иванов. 

    Навсякъде по проходите има забрана за движение на товарните автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета, а за останалите движението е задължително с вериги. 

    През цялата нощ екипи на пожарната, пътното и горското са отстранявали паднали дървета от тежкия и мокър сняг по пътищата. За кратко са били блокирани участъци в района на Пампорово, Стойките, Широка лъка, Фатово, Смилян, Рудозем, Търън, Подвис. Закъсали бусове в района на Пампорово, тръгнали без вериги, са били изтегляни през нощта.

    В бедстващите от неделя насам общини Смолян, Рудозем,Неделино,Мадан и Девин продължават да се описват щетите от стихията. В Борино бедствено положение е отменено, но щетите надхвърлят половин милион лева, каза кметът на Общината Мустафа Карайхмед. Там вече е възстановен пътя до Буйново. В Девин се очаква на извънредно заседание на Общински съвет да се гласува помощ за най-засегнатите домакинства в кв. Настан и Триград. Финансовата помощ ще бъде от 500 до 2000 лв, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини