Кметът на Баните изригна заради проблемите с тока и телефоните всяка зима в малките сала

 

Три дни без ток са 13 населени места в община Баните. Всяка зима има проблеми с тока и телефоните.

Кметът на Баните Павлин Белчев инициира среща на институции, електроразпределително дружество, мобилни оператори и горски стопанства в следващите дни с областния управител на Смолян Стефан Сабрутев, за търсене на трайно решение на проблема.

„Последният снеговалеж показа доста недостатъци в системата и превенцията срещу бедствия. Не считам, че е нормално при един снеговалеж от 30-50 см да се стига до три дни липса на електрозахранване. Защото пък това води съответно до липса и на мобилно покритие и какъвто и да е способ за комуникация с отделните населени места. В 21-ви век считам, че да имаш електричество не е лукс, а е основна необходимост. И поради това настоявам за спешна среща при областния управител, където да се обсъдят всякакви мерки за решаване на този належащ проблем с участие на представители на ЕВН, горските стопанства и регионалните мениджъри на мобилните оператори. Защото откъде всъщност започва целия проблем?  От просеките. Считам, че те трябва да бъдат доста по-широки, за да не се допуска едно паднало дърво да къса жици и да спира захранването с ток с дни. По отношение на просеките са отговорни както електроразпределителното дружество, така и горските стопанства. Така че много се надявам двете структури да гледат в една посока с нас и да направим живота на гражданите по-нормален. Настоявам и регионалните мениджъри на мобилните оператори също да участват в тази среща, защото считам, че от тяхна страна трябва да се направят необходимите инвестиции, така че ако няма захранване няколко дни, да имат способи да предоставят своите услуги. Очакваме подобряване и на тяхната инфраструктура, защото като няма електрозахранване и мобилни услуги, няма как да се реагира спешно на никакъв проблем. Не е нормално при един по-силен валеж или вятър да се случва всеки път тази верижна реакция и блокаж на цели населени места! В момента по-голямата част от населените места в община Баните трети ден няма ток. Явно има доста проблеми по трасетата, но в крайна сметка обикновения гражданин не считам, че трябва да бъде жертва на подобни проблеми“, заяви Белчев.

Той посочи, че има съдействието от областния управител да се насрочи такава среща, която да излезе с трайни решения на проблемите.

източник: Смолян Прес
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини