Аферата "Хемус": Какво стана ясно от разпита на обвиняемия

Коментар на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов.

"На първо място в НК, член 321, са предвидени възможности, ако участник в организирана престъпна група даде информация за подготвяно или извършено престъпление. Ако престъплението не е извършено и се разкрие подготовката му преди това – той може да бъде освободен от наказателна отговорност. Ако даде информация за вече извършено престъпление, наказанието му може да бъде определено под минимума, определен в закона. В случая с АМ "Хемус" престъплението е извършено. Че не е доказано – не е доказано, защото за доказано говорим, когато има влязла в съда присъда. Има деяние, което съдът трябва да квалифицира". Така бившият вътрешен министър  Емануил Йорданов коментира в студиото на "Здравей, България" разпита на единствения обвиняем по аферата "Хемус".

Йорданов посочи, че имаме и Закон за защита на  лица, застрашени във връзка с наказателно производство, като в кръга на тези лица влизат и обвиняемите, какъвто е случаят с човека, изтеглил за някого милиони левове. "Една от мерките за защита, предвидени в закона е, осигуряване на живот в чужбина, включително и с нова самоличност".

По думите на Йорданов мъжът, разпитван по аферата с АМ "Хемус", е привлечен като обвиняем.

"За да бъде свидетел, Прокуратурата трябва да прекрати наказателното производство срещу него. За това – поне към момента, не виждам някакви законови основания", посочи той.

Източник: nova

Коментари в сайта

Последни новини