И разследването за „Хемус“ е като магистралата – доникъде

Над две години след началото на разследването за строежа на магистрала „Хемус“ няма никаква информация за хода на делото. От Софийската градска прокуратура отказват без каквито и да е обяснения да говорят по темата. Последната оскъдна информация от там беше през лятото. Тогава заявиха, че е е започнало дългоочакваното предявяване на материалите на обвиняемите. Това е стандартна процедура, която може и да сочи близък край на разследването, но и това не е категорично. От тогавашното съобщение стана ясно, че обвинителен акт все още не е изготвен, камо ли внесен в съда. От свои източници Mediapool научи, че по делото няма движение и то отлежава в прокуратурата.

Сега прокурорите упорито си мълчат. Още от самото начало на производството разследващите не демонстрират особено желание да издирват къде са отишли милиардите, отпуснати за строителството на магистралата. Наскоро изграждането ѝ, което догодина ще чества 50-годишен юбилей, отново предизвика сблъсък между подкрепящите правителството партии. Преди местните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани за пореден път да „счупи сглобката“ - този път със заплахата, че ГЕРБ няма да подкрепят бюджета, защото „Хемус“ била спряна. Оказа се, че той говори за законови промени, които все още не са разгледани, т.е. няма как заради тях да се спира строителството. Впрочем, то така или иначе е спряно през последните три години.


Пране на пари

Разследването в градската прокуратура на София е за пране на пари. Делото започна през 2021 г. по инициатива на МВР, тогава под ръководството на Бойко Рашков. Според първоначалното разслездане на ГДБОП, около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от „Хемус“, са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой.

Бяха проведени няколко акции и бе иззета документация от строителни фирми. После бяха повдигнати обвинения на бившия футболен съдия от Благоевград Борислав Колев. Дълго време той бе единственият привлечен към отговорност.

Повече от година след началото на разследването бяха повдигнати обвинения на още осем души, сред които са и строителни бизнесмени. Въпреки уверенията на прокуратурата, че ще се даде информация кои са, това така и не бе направено.

В самото начало на производството бяха повдигнати обвинения на сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, по онова време – шеф на ГДБОП. Делото срещу него започна след като прокурори се оплакаха, че той им е оказвал натиск да пуснат от ареста Колев в замяна на неговите показания. Стоянов бе обвиняем над година, а делото бе прекратено  тихо и кротко малко преди да стане министър.


Схемата

Според МВР десетки милиони, отпуснати от последното правителство на ГЕРБ за строителството на магистрала „Хемус“, са изчезнали чрез сложна схема от прехвърляния между фирми и накрая са били изтеглени в брой на каса. Парите формално са отпуснати на държавната фирма „Автомагистрали“, която нито има персонал, нито техника да построи магистрала. Затова сключва договори с частни фирми за наем на механизация, служители и доставки. След това парите са им преведени авансово. Веднъж стигнали до техните сметки, започва прехвърляне към други дружества.

В крайна сметка парите са изтеглени на каса чрез пълномощници, които са подставени лица. Един от тях е клошар, който впоследствие умира.

Какво точно се е случило с изтеглените пари и до днес не е ясно. Нееднократно са правени намеци, че големи суми са прехвърлени в чужбина или пък са използвани за строителство на луксозни хотели и къщи.

Прокурорите твърдяха, че той е оказал натиск върху техен колега да се съгласи първият обвиняем Борислав Колев да излезе от ареста в замяна на неговите показания. Стоянов бе обвиняем над година, а делото бе прекратено точно преди стане министър.

От публично известната информация по този казус става ясно, че схемата е била реализирана с покровителство на най-високо държавно ниво. Поне такъв е изводът на един от съдиите, гледали мярка за неотклонение на Колев. Във въпросното определение бе записано, че има доказателства че в аферата „Хемус“ са участвали хора на високи държавни позиции и че става дума за добре организирана и планирана схема за пране на пари.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини