Франция пое ротационното председателство на ЕС с големи амбиции

Франция поема ротационното председателство на Съвета на ЕС след пауза от 14 години. Въпреки че председателството е за срок от само 6 месеца, страната има амбициозни цели.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон представи приоритетите на страната за шестмесечното ѝ председателство, чието мото е „Възстановяване, сила и принадлежност“. Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за създаването на силен и "суверенен" Европейски съюз.

По отношение на европейската перспектива за Западните Балкани, Макрон съобщи, че през юни 2022 г. ще се проведе европейска конференция за региона. Очаква се засилване на натиска върху България за вдигане на ветото върху европейската интеграция на Северна Македония.

"През юни организираме конференция за Западните Балкани. Този регион все още страда от противоречия и напрежение", заяви Макрон. „Не можем да изградим мир в Европа през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в положението, в което се намират днес."

По останалите теми френският президент обяви, че ЕС трябва да преразгледа строгите си правила за бюджетен дефицит, тъй като правителствата харчат много, за да спасят икономиките си от последиците от ограниченията заради пандемията.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини