Взрив от COVID-19 сред напълно ваксинирани в полярна база на Антарктида

Две трети от членовете белгийската полярна експедиция са се разболели от COVID-19, съобщиха белгийските медии. Това е първият случай на масово заразяване с коронавируса в Антарктика, който се смяташе за последния останал незасегнат от пандемията континент.

Въпреки че се намира на едно от най-отдалечените места в света, две трети от общо 25 служители на полярната станция "Принцеса Елизабет" са заразени. Все още не са съобщени тежки симптоми, потвърди белгийският Полярен секретариат пред в. "Льо Соар".

Възникналото епидемично огнище е изненада, тъй като всички членове на експедицията са били ваксинирани, направени са им серия от тестове и са били карантинирани. На полярниците са били направени PCR тестове два часа преди отлитането им от Белгия за Южна Африка. На петия ден от пристигането си в Кейптаун те са били тествани повторно по време на 10-дневна карантина. След това полярниците са тествани преди отпътуването от Южна Африка за Антарктида и четвърти PCR тест пет дни след пристигането в научноизследователската станция.

Въпреки строгите мерки един положителен случай беше открит на 14 декември - седем дни след пристигането в базата. Носителят е незабавно изолиран, но тестовете показаха, че други двама също са се заразили с вируса, съобщава "Льо Соар".

И тримата са евакуирани на 23 декември, но вирусът е продължил да се разпространява. Според вирусолог, консултиран от Полярния секретариат, има голяма вероятност инфекцията на станцията да се дължи на варианта Oмикрон, като се има предвид, че той представлява 99% от случаите в Южна Африка. Това би обяснило бързото разпространение на коронавируса в Антарктида.

Първата група от белгийски полярници пристигна в станцията "Принцеса Елизабет" на 9 декември, като всички членове на експедицията са били ваксинирани с две дози, а един е имал и поставен бустер. На място са двама спешни лекари и станцията разполага с цялата необходима апаратура за лечение на персонала и провеждане на PCR тестове, съобщава белгийският Полярен секретариат.

По-рано тази седмица Стратегическият съвет на секретариата реши да задържи персонала в станцията, като забрани контактите отвън поне до 12 януари, когато се очаква да пристигнат две нови експедиции. Изследователският сезон също ще бъде съкратен. Очаква се огнището на инфекция да бъде потушено за 15 дни.

"Льо Соар" цитира Ален Юбер, председател на борда на Международната полярна фондация и шеф на белгийската база "Принцеса Елизабет", според когото всички полярни станции, отворени в Антарктида, в момента са засегнати от циркулацията на вируса.

Белгийската научноизследователска полярна станция се намира в нунатака Утстейнен в Земята на кралица Мод в норвежката зона на Антарктика, която е отдалечена от мястото, на което е разположена българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливнигстън. Първата група от българската антарктическа експедиция замина от София на 19 ноември, като се очаква през януари да замине и втората част от учени. Основната задача на тазгодишната българска експедиция е изграждането на нов лабораторен блок.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    А.
    А.В.
    4 -3
    15:01, 31 дек 2021
    Ха сега, производителите на ваксини да върнат парите, които са взели за измислените ваксини и да се извинят публично за експериментите с хора!
    • В.
      В.А
      3 0
      16:50, 31 дек 2021
      Тяхната политика е ,че като си ваксиниран с препарата преболедуваш по леко и не умираш. Както става със всички здрави хора.
Последни новини