Учениците в Чепинци с първи крачки в журналистиката

Ученици от училището в село Чепинци с помощта на своите учители започнаха списването на училищен вестник. Изданието ще бъде периодично, първият брой излезе преди коледната ваканция. Вижте първото интервюна младите журналисти:

В рубриката „Пожелаехте да говори“ наш пръв събеседник беше Манчо Трампов - директорът на СУ „Христо Ботев“ – село Чепинци. Смятаме, че в дебютния брой на изданието е редно да запознаем обществеността с актуалните новини, свързани с нашето училище. Екипът на „Училищен звънец“ благодари на г-н Трампов за отделеното време, за отзивчивостта и гласуваното доверие.

Колко ученици прекрачиха прага на СУ- Чепинци на 15 септември и каква част от тях не са жители на селото? Каква тенденция наблюдавате в последните години?

В началото на учебната година училищния праг прекрачиха 235 ученици, като 50 от тях не са от село Чепинци. Пътуващи ученици имаме от съседните села - Оглед, Грамаде, Сопотот, Рибница, Войкова лъка, Бяла река, Борие, както и от град Рудозем. Тенденцията, която наблюдаваме през последните години е, че броят на учениците от други населени места, които предпочитат нашето училище, се увеличава. Не беше толкова отдавна времето, когато имахме около двадесет ученици и ги превозвахме с малък автобус. Не след дълго обаче станаха над 30 и се наложи да кандидатстваме за двойно по- голям автобус. Беше ни предоставен 32- местен автобус, но към настоящия момент имаме нужда от още един, така че ще кандидатстваме отново.

Какво си бяхте поставили като основна цел, когато поехте поста директор и каква цел си поставихте в началото на настоящата учебна година?

Първоначалната ми идея като директор беше да се запозная по-конкретно с всички нужди, които имаше училището. 2001 г за първи път провеждахме ДЗИ за първия випуск гимназисти. Това беше основното предизвикателство. Раздадохме първите дипломи за средно образование. Впоследсвие малко по малко си поставяхме различни цели - сградата да бъде обновена, кабинетите да бъдат оборудвани, да се изгради физкултурен салон. От последното все още имаме нужда. Към момента училището разполага с добра открита спортна база, но липсва физкултурен салон. За осъществяването на тази идея насочваме усилия, а именно уреждането на терена, върху който трябва да се изгради този салон. Хубавата новина е, че наскоро имаше решение на Министерски съвет, на което стана ясно, че земята вече е прехвърлена, така че първата крачка по изграждането на физкултурния салон вече е факт – земята, върху която трябва да се проектира и впоследствие изгради, вече е общинска. Така че оттук насетне се надявам наистина до края на учебната година да имаме ясен план. Това ще бъде предложение и към ОБС - в новия бюджет за 2022 година да се планират средства за проектиране на физкултурния салон. Искрено се надявам да направим тази промяна в двора на училището, да има проект и финансиране на така чакания с години салон, и той вече да стане факт. Това ще бъде изключително ценно за училището, защото от него ще се възползват всички ученици, ще започнат да се практикуват доста спортове, в които към момента изоставаме - баскетбол, волейбол и др.

По какви проекти работите през настоящата учебна година?

През настоящата учебна година работим по 4 проекта. „Равен достъп до образование в условие на криза“- по който получихме оборудване за обучението в ОРЕС; „Образование за утрешния ден“. В началото на новата година предадохме реализиран проект към МОСВ, а към момента също работим и по проекта „Училищен плод и училищно мляко.“

В какви профили се обучават гимназистите от СУ „Христо Ботев“?

В два профила се обучават към момента нашите гимназисти – четири от петте гимназиални класа избраха „Природни науки“, а петият - „Софтуерни и хардуерни науки.“ Седмокласниците пък са с нагласа да изберат профил „Предприемачество“.

Бихте ли споделили някой скорошен успех на ученици и смятате ли, че пандемията пречи на учениците да се развиват?

Успехите, с които можем да се похвалим през тази календарна година, са доста големи, но като най-открояващ се явява триумфът на нашите ученици от завършилия 12 клас. Преди три години те кандидатстваха по проект „Приложен програмист“ и през пролетта получиха първите си професионални удостоверения. Тяхното дипломиране беше доста вълнуващо. Резултатите от зрелостния изпит бяха наистина впечатляващи, 60% от тях завършиха с отличен. Тази новина обиколи страната. Това се случва не за първи път. Преди две години други наши зрелостници постигнаха също доста добри резултати. А единични успехи имаме почти всяка година.

Безспорно пандемията се отразява върху обучението, но резултатие от миналата година от НВО и ДЗИ показват една стабилност спрямо миналите години, няма сериозен спад, а това показва, че нашите ученици и учители се справят и в тези условия. Но безспорно това е минус по отношение на израстването на децата. Социалните и комуникативните умения са нещо, което може да се постигне единствено в присъствена форма. Пълноценната връзка ученик - учител и най-доброто ОРЕС обучение няма как да я замени.

Вас какво Ви вдъхновява в напрегнатия работен ден?

Вдъхновяват ме резулатите, които показват децата, вдъхновяват ме и новостите, които се стараем училището да придобие като материално оборудване, по отношение на подобряване на училищната база. Всяко едно нещо, което е в плюс за децата, мен ме зарежда с нова енергия. Ежедневието ни е изпълнено с много предизвикателства: влагаме много усилия и много загриженост, отдали сме се на работата в полза на децата. А когато видим, че децата усвояват материята и обучението дава добри резултати, това е нещото, което не те кара да се уморяваш, а да продължаваш в същата посока.

Какво ще пожелаете на нашите читатели в навечерието на новата 2022 година?

През новата година желая здраве на всички ученици и служители в гимназията. Здравето е на първо място, всичко останало отстъпва на заден план. Надявам се през новата година пандемията вече да отшуми и да настъпи така жадуваното спокойствие от всички нас.

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини