Брутални детайли за убийството в Русе

Мотивът за тежкото криминално престъпление, при което Еранухи Пехливанян - съпруга на русенския бизнесмен и председател на групата от общински съветници от ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян, е отвлечена, ограбена и убита, е изцяло користен. Работили сме по всички версии, но не сме установили политически елемент. Това заяви на брифинг днес окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Както БТА вече информира, началото на разследването е поставено на 14 януари тази година, когато е подаден сигнал за изчезването на жената.

Извършени са много следствени действия. Събрани са доказателства. Арестувани са двама мъже, които са направили самопризнания.

Повдигнати са им обвинения - за отвличане, за грабеж на сумата от 65 000 в левове и в евро, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления.

"Изключително тежко криминално престъпление против личността. Става въпрос за висока степен на организираност на двамата извършители. По лично разпореждане на главния прокурор този случай е под наблюдението и на Върховната касационна прокуратура", заяви прокурор Георгиев.
След подадения сигнал на 14 януари т.г., че Еранухи Пехливанян от няколко дни е в неизвестност и близките й нямат връзка с нея, е образувано веднага разследване, като ръководствата на областната дирекция на МВР и на Окръжната прокуратура са били ангажирани със случая.

"Информацията я даваме днес, тъй като едва късно снощи при извършени огледи бяха намерени части от тялото на жената", обясни прокурор Георгиев.

Двамата мъже следили жената повече от месец

Еранухи Пехливанян била похитена още на 11 януари тази година. Двамата мъже я следили в продължение на повече от месец.

"Установили са навиците от ежедневието й и са знаели, че разполага с финансови възможности и има практика да носи в себе си големи суми в брой", обясни окръжният прокурор на Русе.

Така жената излязла привечер на 11 януари от една от аптеките, които стопанисва, като носила в себе си сумата от 20 000 лева. Била сама и се насочила към автомобила си, паркиран на обществен паркинг до сградата на офиса на НАП в Русе.

Там била пресрещната от единия мъж, който бил облечен в униформа с поставени обозначителни знаци на полицията. Представил се за полицай и поискал личната карта на жертвата, за да извърши мнима проверка. След това влязъл в нейния автомобил и определял посоката на движение на превозното средство.

Другият извършител се движел с друга кола след тях. По време на пътуването на жертвата били поставени белезници на ръцете. По разпореждане на един от извършителите автомобилът бил спрян, като жената била преместена в другата кола. Сумата от 20 000 лева й била отнета.

Двамата мъже разбрали, че жертвата съхранявала пари в брой в различни валути и в дома си. Така след отвличането й тя била отведена в жилището. От там мъжете взели сумата от около 45 000 лева в левове и в евро.

След това двамата мъже решили да я умъртвят, за да прикрият отвличането и грабежа на парите. Причината е, че жената ги видяла отблизо, чула гласовете им и така можело да бъдат посочени и разпознати.

С колата я откарали в покрайнините на Русе, близо до река Русенски Лом, където я удушили. На следващия ден, за да прикрият следите от престъплението, изхвърлили частите от трупа в река Русенски Лом, в покрайнините на село, което се намира на около 30 км от Русе.

"Снощи организирахме претърсване в района и с помощта на водолази бе обходено мястото, където те ни посочиха, че са изхвърлили частите на трупа. Намерихме част от тях. Претърсването на района от водолази продължава и днес", обясни Георгиев.

Профилът на обвиняемите

Двамата мъже са от Русе. Познавали са семейство Пехливанян, съобщи прокурор Георгиев.
Единият е Г.А.В., роден през 1972 година, от арменски произход. Регистриран е в полицията за бракониерски лов и иманярство.

Вторият обвиняем е с инициали М.С.М. и е роден през 1966 година. Има присъда от 1993 г. за документна измама, когато като служител на митницата подпомогнал друг човек да се сдобие с парична сума в големи размери чрез пренасяне на стоки.

И двамата са безработни. Познавали се от четири-пет години, имали си доверие и разчитали един на друг.

Веднага след престъплението мъжете си поделили парите. Единият от тях погасил бързи кредити в размер на 16 000 лева към няколко фирми, които му ги били отпуснали. В понеделник сутринта имали желанието да пътуват извън Русе, за да може единият да си купи кола, но били арестувани.
Част от парите били намерени от разследващите, както и полицейската униформа, използвана от единия мъж.

"Изключително брутално е тяхното отношение към жертвата на престъплението", заяви Георгиев, който сподели още факти от разследването.

В желанието си по-бързо да преместят жертвата от единия автомобил в другия, луксозната кола на жената останала почти по средата на улица в града. Автомобилът пречел на движението на останалите превозни средства.

По разпореждане на двамата мъже жертвата разговаряла и по телефона със съпруга си, като настоявала той да не я търси, защото е изморена и ще си почива.

Граждани спукали гумите на изоставената на улицата кола на жертвата

Прокурор Георгиев обясни, че оставеният автомобил на улицата явно е подразнил хората, които живеят в района, като те спукали три от гумите на колата - и то по няколко пъти всяка.
Той заяви, че е добре при подобни нарушения гражданите да не се саморазправят, а да подават сигнали в полицията.

"Ако ние имахме сигнал, че този автомобил е оставен по този начин там и трябва да бъде преместен, щяхме да намерим по-бързо хората, които са негови собственици, щяхме да започнем по-рано разследването и може би щяхме да предотвратим част от нещата, които са се случили с жертвата и с трупа й. Това ни обърка в началото. Насочи ни да работим и по други версии - че спуканите гуми на колата имат връзка по някакъв начин с придвижването на жертвата в града. Оказа се, че са били спукани от хора, които нямат нищо общо със случая. Заради липсата на този сигнал, заради сигналите, които жертвата е подавала към близките, ние се включихме три дни по-късно, след като тя вече е била в неизвестност", обясни прокурор Георгиев.

Директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Мирослав Дамянов каза, че в резултат на неуморния и денонощен труд на служителите, извършителите са били задържани за три дни.

"Извърши се огромен обем от работа. Използван бе сериозен човешки ресурс от МВР", обясни Дамянов.

Прокурор Георгиев обясни, че прокуратурата ще поиска съдът да остави за постоянно в ареста двамата обвиняеми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    0 0
    15:21, 19 яну 2022
    More money, more problems или на Български - Господ си знае работата.
Последни новини