Ердоган покани Путин и Зеленски да преговарят в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поканил президентите на Русия и Украйна в страната си, за да могат да уредят "своите различия", каза Ибрахим Калън, говорител на турския президент. Ердоган планира да посети Киев в близко бъдеще.

„Турция е готова да действа във всяка роля, за да намали напрежението между Руската федерация и Украйна. Президентът Ердоган провежда разговори както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския президент Владимир Зеленски. Всъщност той дори ги покани да дойдат в Турция, ако искат да се срещнат и да решат проблемите и различията си“, каза Калън, цитиран от турския вестник „Сабах“.

Изявлението беше направено по време на онлайн уебинара „Напрежението между Русия и Украйна: какво е заложено на карта за Европа и НАТО?“.

Турският представител отбеляза, че Анкара помага за намаляване на напрежението в региона като приятелска страна както за Русия, така и за Украйна, както и като член на НАТО, за да се избегне военно развитие на ситуацията.

Според него Ердоган "през ​​следващите няколко седмици" ще отиде в Украйна, за да преговаря със Зеленски. Калън не каза нищо за пътуване на турския президент в Русия. Както следва от информацията на сайта на Кремъл, последният път, когато Владимир Путин и Ердоган са разговаряли по телефона е на 2 януари. Тогава по-специално бяха засегнати и "международни теми".

През декември 2021 г. прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Владимир Путин „остава отворен за диалог (с Владимир Зеленски – Комерсант), но всеки диалог трябва да бъде фокусиран върху постигането на конкретен резултат“. Той каза още, че „не получаваме конкретни предложения от нашите украински колеги“. На 14 януари Зеленски каза, че е предложил на президента на САЩ Джо Байдън да проведе тристранни преговори с Путин.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    Евреин
    3 0
    19:50, 19 яну 2022
    Счупихте тъпомера- Заглавие Търция😄😄😄 Рано сте се подкарали!!!
Последни новини