"Булгаргаз" може да предложи природният газ да поевтинее с 18 процента през февруари

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди доклад във връзка с внесеното на 11 януари заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за февруари, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Поради обявената извънредна епидемична обстановка, с оглед недопускане прекъсване на работата на КЕВР, откритото заседание беше проведено дистанционно, с пряко и виртуално участие на заявителя чрез Програмата за комуникации "Скайп" (Skype).

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи, и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За януари цената е 133,41 лева за мегаватчас. За предходния месец - декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лева за мегаватчас.

На откритото заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който се включи онлайн, коментира, че след датата на подаденото заявление има значителна динамика на пазара на природен газ в Европа. Отначало е имало спадове в стойностите, докато през последните два дни се забелязва увеличение, но при всички положения в оставащите дни до 1 февруари не се очаква да има изненади и ще има намаление на цената на природния газ. Павлов увери, че окончателното предложение, което общественият доставчик ще внесе на 1 февруари сутринта и ще отразява отчетните данни на ценообразуващите компоненти към 31 януари, ще доведе до понижение на цената на природния газ.

"Ако днес Булгаргаз трябваше да внася заявление за утвърждаване на цената на природния газ, това означава, че предложението щеше да съдържа цена, която да е по-ниска с 18 процента спрямо действащата за януари месец или близо 109 лева", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Окончателното решение за утвърждаване на цената за февруари, по която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 февруари.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини