Новата власт отива на среща с управата на Ксанти! Обсъждат двата гранични пункта

Представители на „Продължаваме промяната“ от Смолянския регион и отговорни за контролно-пропускателните пунктове областни ръководители от гръцка страна ще се срещнат, за да обсъдят ключови въпроси за трансграничното сътрудничество на двете държави.,съобщи на брифинг областният управител Емил Хумчев.Срещата ще се проведе на 31-ви януари, а в дискусията от българска страна  ще се включат депутатът от ПП „Продължаваме Промяната“ Михал Камбарев, председател на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията, Емил Хумчев, областен управител на област Смолян и адв. Ивайло Турналиев, юридически експерт към екипа на г-н Камбарев.

Една от водещите теми, които ще се обсъждат е ускоряването на строителството на пътя, довеждащ до новия контролно-пропускателен пункт край Рудозем. Проектът за ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е изцяло завършен от българска страна, като всички съоръжения са вече готови. Очаква се проектът да бъде готов зад българската граница през летния сезон на тази година. Пускането му в експлоатация ще подпомогне икономическото развитие на двата региона и ще увеличи туристопотока в двете посоки.

На дневен ред ще бъде и темата за възобновяване на експлоатацията на ГКПП „Златоград-Термес“, който беше спрян заради пандемията. Дейността на ключовия пункт с южната ни съседка осигурява свързаността между Смолянския регион и Северна Гърция и именно поради тази причина това ще бъде и един от приоритетните въпроси по време на дискусията. Двете страни ще обсъдят всички необходими здравни мерки и създаването на условия за тестване на преминаващи пътници, с цел безопасното възобновяване на трансграничната дейност.

Българските и гръцките представители ще дискутират и конкретни инициативи за надграждане на деловите и културни отношения между съседните област Смолян и гръцките територии Южна Македония и Тракия.

Срещата, която се организира и със съдействието на адв. Ивайло Турналиев и адв. Апостолос Хатзистаматис от гр. Ксанти, е част от стратегията на депутата Михал Камбарев и неговия екип за развитие на Смолянския регион. В списъка им с приоритети са също привличане на инвеститори, създаване на предприемачески център, образователни инициативи в различни сектори, откриване на нови работни места, както и подобряване на свързаността между населените места. Представителят на „Продължаваме промяната“ фокусира усилията си върху цялостното икономическо развитие на регион Смолян, съобщи Гергана Запрянова.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини