Млада учителка от Смолян издаде полезна книжка за специалните деца

Изображение 1 от 4

    Невена Делчева написа книжката „Учениците на г-ца Цвета“ с надежда да забележим, да разберем, ако може, да подпомагаме заедно тяхното израстване. Героите в книжката са нейни ученици с различни затруднения и специални потребности за учене и развитие, с които тя работи като ресурсен учител. Малките невинни същества, представени с познание, разбиране, любов и милост, искат да са като другите – да могат да ходят, да помнят, да чуват, да виждат, да смятат… Нейният труд е подсещане на обществото ни да разбираме и съчувстваме, да помагаме на хората с увреждания, поне да не се отвръщаме от тях. Да сме
    деликатни.
    Авторката посочва: „Когато в клас има ученици, които не разбираме и може би не знаем защо се държат по определен начин, на помощ идва ресурсният учител.“Увлекателно и човечно разказва, съветва как да се държим с дечица с аутизъм, слепота, глухота,  интелектуално затруднение, синдром на Даун и др. Как да им се помогне да преодолеят затруднението си и по свой начин да съумеят да са полезни на себе си и да могат да се справят в обществото. Включила е като примери Бетховен, Айнщайн, Агата Кристи и др. Включила е също и изображение на различните езици, на които общуват хората със затруднения, като Брайловата система, жестомимичния език и посочва, че е създаден компютър, на чийто екран може да се пише с поглед. Книжката печели, че спрямо текстовете много сполучливи рисунки е направила художничката Мира Петрова, което носи живителна сила. Младата редакторка Анастасия Гергова също е от Смолян. Заедно с Невена Делчева като ученички бяха част от клуб „Деца-журналисти“, а Невена бе и председател на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“. Продължават с дела да защитават дарованията си.
    Авторката се е запознала със „специалните деца“ в Ресурсния кабинет в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Смолян, когато е била в 9 клас, и още тогава е усетила, че иска да се занимава с тях. Сега е създала педагогически творчески продукт, в който посочва, че иска всички деца да бъдат разбрани и да разгърнат потенциала си. Забелязана е и поканена да се присъедини към Националната инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки", която има множество проекти за живи срещи с автори и деца в страната. Инициативата е подкрепена от МОН, Агенцията за българите в чужбина, Синдикат "Образование".
    Книжката „Учениците на г-ца Цвета“ е доставена в книжарница „Идея“ в Райково, има страница във Фейсбук.
    Росица Примовска
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини