Астрономи видяха неизбежния финал за нашата планета и Слънцето

За първи път астрономите наблюдават как мъртва планета се разбива в мъртва звезда. Напълно възможно е подобен сценарий да очаква планетите от нашата Слънчева система, включително Земята, след 7 милиарда години.

Използвайки рентгеновия телескоп Chandra, авторите на новото изследване анализират бяло джудже, наречено G29-38, което се намира на около 45 светлинни години в съзвездието Риби.

Учените са забелязали знаци на мощни експлозии от повърхността на джуджето. Те предположили, че сигналите се дължат на някакъв сблъсък и се оказали прави, пише Live Science.

Планетно тяло се сблъскало с бялото джудже. В резултат на сблъсъка плазмата на повърхността на мъртвата звезда се е нагряла до над 1 милион градуса Целзий. Това е първото пряко доказателство, че белите джуджета "привличат и поглъщат" скалистите остатъци от планети, които някога са обикаляли около тях.

Рентгеновите изригвания са регистрирани милиарди години след образуването на планетната система на G29-38. Това предполага, че подобна съдба може да очаква Земята, когато нашето Слънце навлезе в своя неизбежен финален акт на съществуване. Това ще се случи след милиарди години.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини