Нови осем изтребителя F-16 Block 70 - коментари от кулоарите

Представители на парламентарните сили коментираха в кулоарите на Народното събрание предложението на САЩ за продажба на нови осем изтребителя F-16 Block 70 на България, с доставчик компанията „Локхийд Мартин“.

Предложението на САЩ за още осем F-16 идва на фона на плановете на Министерството на отбраната за модернизация на армията ни и наистина трябва да бъде огледано, обсъдено, коментира Благовест Белев, зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от "Продължаваме Промяната".

По думите му, цената, която предлагат сега САЩ, е по-ниска от тази, на която сме закупили първите осем самолета, което говори, според него, че те имат доверие към страната ни като търговски партньор, като съюзник в НАТО.

Процесът за даване на бойно дежурство е свързан не само с получаване на самолети, но и с обучение на пилоти, посочи още Белев. Мисля, че към подобни действия ще може да се пристъпи и по-рано, тъй като имаме информация, че самолетите могат да бъдат на разположение на ВВС 2025 г., добави зам.-председателят на комисията по отбрана. Според депутата междувременно трябва да се намери решение за ремонта на МиГ-овете, тъй като на този етап не разполагаме с други самолети.

Благовест Белев подчерта, че ремонтът е едната част от проблема, другата са резервните части.

Правителството на Бойко Борисов е защитило националния интерес и възможностите за използване на самолетите F-16 Block 70 с боекомплект и с цялото необходимо за използването им оборудване, заяви Христо Гаджев, зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС. Така той отговори на Кирил Петков, според когото решението за сделката през 2019 г. за първите осем американски изтребителя е взето прибързано. Гаджев беше категоричен, че това не отговаря на истината.

Той обясни, че решението на Народното събрание за сключване на договора е от юни 2018 г., а до ратифицирането му от парламента през август 2019 г. са минали година и два месеца на преговори с американското правителство. Ако година и два месеца са преговори на крак, да видим Кирил Петков дали като министър-председател ще се задържи толкова време на поста, коментира депутатът.

Той подчерта,че България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство, с което имаме сключени четири договора. След ратифицирането им от българския парламент платихме и придобихме първите осем самолета, посочи зам.-председателят на комисията по отбрана. 

От ГЕРБ-СДС настояха Кирил Петков по-бързо да избере кой ще оглави проектния екип от Министерството на отбраната за преговорите и да създаде междуведомствена комисия, която да оцени офертата на САЩ. Ако държи да води качествени преговори, да организира работата, препоръча Христо Гаджев.

Решението за закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70, освен че е политическо, има и финансови измерения, посочи Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС. 

От "БСП за България" смятат, че Народното събрание трябва да взема решенията по теми като закупуването на нови изтребители. Борислав Гуцанов припомни, че служебният кабинет на Стефан Янев през август е изпратил писмо до САЩ, за да се коментират новите самолети, при положение, че не са дошли първите осем изтребителя F-16.

"Как е възможно служебният кабинет на Стефан Янев да прави подобни действия - смятам, че това първо трябва да се обсъди в Народното събрание и едва тогава да стават подобни дискусии", посочи депутатът. Гуцанов подчерта, че преди да поставят темата за обсъждане в коалицията, от левицата ще изчакат да се запознаят с всички документи. Относно цената на новите F-16 Block 70, която излезе в медийното пространство, депутатът бе категоричен, че тя е отново твърде висока и даде за пример страни като Румъния, Полша и Гърция, където подобна техника е била закупена на по-ниски цени. 

По думите на Гуцанов, за САЩ това е въпрос на икономически приоритет. Ние сме тези, които трябва да защитаваме националните си интереси, подчерта представителят на левицата. На нас ни е необходима силна военновъздушна авиация, силни военновъздушни сили, но не по този начин, по който се е подходило по времето на ГЕРБ, и за жалост е на път отново да продължи, благодарение на това, което се е случило през август, каза народният представител. 

Необходимо е България да има бойна авиация, коментира и Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ“. Той посочи, че сега страната ни разполага с няколко стари самолета МиГ-29. Не знам колко от тях са във функционалност и за колко време могат да функционират, ако се наложи нещо да се свърши, добави Йорданов. Естествено, че е необходимо да имаме отбранителни способности, повече от логично е, подчерта също той.

По думите му в крайна сметка отбраната струва пари. Според председателя на ПГ на ИТН проблемът е в предишната партида F-16, които все още са само на хартия. Не знам как са го сключили ГЕРБ този договор, не знам какви условия са прилагани, не съм виждал договора в детайли, не знам има ли забавяне, има ли неустойки, но, като се абстрахираме от всичко това, естествено, че ние трябва да имаме авиация, допълни Йорданов.

От "Демократична България" са убедени, че преговорите със САЩ за закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 трябва да продължат, покупката на нови самолети няма алтернатива. Според председателя на парламентарната група Христо Иванов трябва да се търсят оптимални условия за закупуването на новите самолети. Той е категоричен, че не можем да си позволим да не инвестираме в модернизацията на въоръжените сили. 

Намираме се в регион, в който има война и тази война не е просто двустранен въпрос между Русия и Украйна, това е въпрос на глобално сътресение, изтъкна Иванов. То ще се отрази – няма как да стоим и да се държим, все едно не се случва, допълни той.

Председателят на ПГ на "Демократична България" отбеляза, че дългосрочното развитие на българската авиация няма алтернатива. Най-скъпо излиза липсата на инвестиция в нашия отбранителен капацитет и в нашата отбрана, особено пред лицето на това, което се случва, на 300 километра по права линия от нас се води война, подчерта политикът.

По думите му, сега ще започнем да плащаме цената на това, че десетилетия наред, въпреки предупрежденията, че този момент ще дойде, България не е инвестирала в модернизацията на своята отбрана. Сега плащаме цената на тази безхаберност, каза председателят на ПГ на ДБ. 

Той е убеден в нуждата от обществен консенсус за инвестиции в българската отбрана, на базата на който управлението ще може да води преговори по предсказуем и стабилен начин и да постигне оптимални цели. 

Считам, че е грешка да упорстваме в придобиването на нови F-16, това е сложен въпрос, на който трябва да отговорят преди всичко експерти, коментира Николай Дренчев от "Възраждане". Според него специалистите трябва да огледат от всяка една гледна точка тази сделка. 

Дренчев съобщи, че е внесъл предложение в ресорната комисия по отбрана с искане да бъдат изслушани експертите, които са участвали в изготвянето на договора за придобиване на първите самолети F-16. По думите му е очевидно, че министърът на отбраната в правителството на Бойко Борисов - Красимир Каракачанов, не е разбирал нищо от авиация и решението е било взето "в разрез с всички експерти“. В момента имаме изключително скъп самолет, изключително труден за поддръжка, коментира депутатът. По думите му, имаме черешката на тортата, а самата торта я няма.

Дренчев добави още, че е задал въпроси към министъра на отбраната Драгомир Заков, на които се надява да получи отговор тази седмица в рамките на парламентарния контрол относно процедурата по съгласуване на първия договор за придобиване на първите осем изтребителя.

Вчера президентът Румен Радев каза, че правителството трябва да вземе изключително тежко решение във връзка с офертата на САЩ към България за нови F-16. По думите му е желателно България да придобие пълна ескадрила от 16 самолета, но правителството трябва да вземе решение дали страната ни може да си го позволи и при какви условия трябва да стане това.

Премиерът Кирил Петков обясни пред журналисти, че оферта за американските самолети още не е дадена.

"Конгресът е гласувал рамка, която дава на американското правителство да възложи оферта, която, след като получим, ще оценим и ще решим каква е най-добрата стратегия на базата на тази оферта", каза Петков вчера. Той увери, че българското правителство ще направи добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи и допълнителни ефекти преди да вземе решение.

"Мисля, че последния път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин", коментира Петков във връзка със закупуването на първите осем изтребителя от кабинета на Бойко Борисов.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    НАСАКОТА ЯКАТА
    6 0
    00:25, 7 апр 2022
    "След ратифицирането им от българския парламент, платихме и ПРИДОБИХМЕ първите 8 самолета посочи зам.-председателя на на комисията по отбрана Христо Гаджев." Ко,ко речИ??? Придобили??? Като сме ги ПРИДОБИЛИ покажете да ги видим мам-кави продажна.
Последни новини