Мощно слънчево изригване през уикенда

Силно слънчево изригване е регистрирано през великденския празничен уикенд, което предизвика прекъсване на радио сигнала и подготвя сцената за нови слънчеви бури.

Великденското слънчево изригване достигна своя пик късно през нощта в събота (16 април) в 23:34 часа EDT (03:34 GMT на 17 април) и беше последвано минути по-късно от масивно изхвърляне на коронална маса, според Центъра за прогнозиране на космическото време на САЩ (SWPC), който се контролира от Националната администрация за океани и атмосфера. Изригването е регистрирано като слънчева буря от клас X1.1 (бурите от клас X са най-мощните на Слънцето) и продължи около 34 минути, казвт от SWPC.

Изригването произхожда от региони 2994 и 2993 - група от активни слънчеви петна, в която се наблюдава "значителни изригвания", откакто се появи в източния край на Слънцето, според SWPC.

Според SWPC, великденското слънчево изригване е предизвикало кратко прекъсване на радиото. То е класифицирано като слънчево радио избухване от тип II.

Тъй като изригването е настъпило в най-източния край на Слънцето, короналното изхвърляне на масата, което то е предизвикало, вероятно не е насочено към Земята, пише астрономът Тони Филипс от Spaceweather.com..

Слънчевите изригвания от клас Х са най-силните видове бури на слънцето. Най-слабите слънчеви изригвания са А-клас, бурите от клас B и C също са относително умерени. По-мощните бури от M-клас и по-високи могат да предизвикат северно сияние на Земята, докато най-силните бури от X-клас могат да представляват риск за спътници и астронавти в орбита, когато са насочени директно към Земята.

Последните изригвания през уикенда идват след слънчева буря от клас X1.3 на 30 март и няколко изригвания от клас C и M от различни региони на слънчеви петна през последните седмици.

Слънцето в момента е във все по-активна фаза на своя 11-годишен цикъл. Настоящият цикъл е известен като Слънчев цикъл 25 и започна през 2019 г.. НАСА, SWPC и други соларни учени следят космическото време с поредица от космически кораби като орбиталния апарат на НАСА Solar Dynamics Orbiter, Европейската слънчева и хелиосферна обсерватория (SOHO) и други. По-рано учените съобщиха, че активността на Слънцето е по-голяма през тази текуща фаза от цикъла, отколкото е било при предишни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини